Home Izdvojeno Tradicija Velike subote: Vatrogasci čuvaju Isusov grob i pozivaju na Vazmeno bdijenje

Tradicija Velike subote: Vatrogasci čuvaju Isusov grob i pozivaju na Vazmeno bdijenje

Formirat će se svečani ešalon koji će činiti članovi devet dobrovoljnih vatrogasnih društava Župe Vukovina i koji će zajedno prisustvovati Vazmenom bdijenju

PODIJELITE
Foto: Kronike Velike Gorice

Kao simbol rimskih stražara koji su bdjeli nad grobom Isusa nakon njegove smrti na križu, vatrogasna društva u nekim župama našeg dekanata obično preuzimaju ulogu čuvanja Isusova groba. Tako će u župnoj crkvi Pohoda Blažene Djevice Marije u Vukovini, vatrogasna društva tradicionalno čuvati Isusov grob na Veliki petak i Veliku subotu. Ove godine, tu dužnost preuzimaju članovi DVD-a Okuje i Čička Poljana, koji će se izmjenjivati od 17:30 sati tijekom petka i subote.

Na Veliku Subotu vjernici se okupljaju oko Isusova groba te u molitvi i postu razmišlja o njegovoj muci, smrti i silasku u podzemlje. Na Veliku Subotu dopušteno je slaviti samo sakramente pomirenja i bolesničkog pomazanja, a pričest se može dijeliti samo kao popudbina.

Foto: Kronike Velike Gorice

Danas, na Veliku subotu, u 19:00 sati, ispred Društvenog doma Vukovina, formirat će se svečani ešalon koji će činiti članovi devet dobrovoljnih vatrogasnih društava Župe Vukovina (Buševec, Čička Poljana, Kuče, Mraclin, Okuje, Rakitovec, Staro Čiče, Turopolje, Vukovina) te će se uputiti prema crkvi gdje će prisustvovati Vazmenom bdijenju koje počinje u 20:00 sati.

Dobrovoljno vatrogasno društvo Mraclin poziva sve svoje članove, kao i članove ostalih društava župe Vukovina, da u svečanim odorama i što većem broju nazoče Vazmenom bdijenju. S obzirom na to da je blagoslov hrane sutra u kapeli u 18:30 sati, moguće je prisustvovati i jednom i drugom obredu.