Home Najave Sudjelujte na simpoziju “Sigurnost hrane i zaštita potrošača” u POUVG

Sudjelujte na simpoziju “Sigurnost hrane i zaštita potrošača” u POUVG

Simpozij će se održati u ponedjeljak 11. travnja u s početkom u 11,00 sati u organizaciji Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad Velika Gorica

PODIJELITE

U današnje vrijeme povećana je zabrinutost potrošača za zdravlje i sigurnost hrane te pojavu bolesti kao posljedicu, a sve izazvano brojnim incidentima s hranom koji su prisutni posljednjih godina, jednako tako suživot ljudi i životinja obilježen je brojnim međusobnim i dobrim i lošim utjecajima.

Velikogorički Zavod za znanstvenoistraživački i umjetnički rad organizira u ponedjeljak 11. travnja u Velikoj Gorici simpozij “Sigurnost grane i zaštita potrošača” s početkom u 11,00 sati u Pučkom otvorenom učilištu Velika Gorica.

Sigurnost hrane, jedno je od strateških pitanja u državama svijeta. Opasnosti koje potječu od hrane, a koje mogu imati izravan utjecaj na zdravlje ljudi, mogu biti biološkog, kemijskog ili fizikalnog podrijetla. Hrana svojim hranjivim sastojcima predstavlja idealnu podlogu za rast mikroorganizama koji uzrokuju kvarenje hrane te je čine neprikladnom za prehranu, a patogene vrste ili njihovi toksini čine hranu opasnu po zdravlje.

Djelotvorna kontrola zdravstvene ispravnosti i sigurnosti hrane zbog toga je od izuzetne važnosti kako bi se izbjegli nepovoljni utjecaji zdravstveno neispravne hrane na zdravlje ljudi, a koji se očituju zdravstvenim, socijalnim i ekonomskim posljedicama koje izazivaju bolesti prenosive hranom. Suvremeni potrošači sve su svjesniji važnosti pravilne i uravnotežene prehrane te se sve više okreću minimalno procesiranoj, što prirodnijoj hrani. Sve je veća potreba zaštite takvih proizvoda prikladnim načinom certifikacije koji s jedne strane jamči kvalitetu i dodanu vrijednost, a s druge osigurava konkurentnost
proizvoda na tržištu, kao i veću zaštitu potrošača.

Nadamo se da ćemo na ovom simpoziju kroz predavanja o Covid-19 i sigurnosti hrane(izv. prof. dr. sc. Marina Krpan), o trihinelozi – opasnoj zoonozi (dr. sc. Davor Balić) i utjecaju globalnog zatopljenja na rasprostranjenost bakterije Vibrio cholerae (dr. sc. Natalija Džafić) te vrsti oznaka i sustavu certificiranja (izv. prof. dr. sc. Irena Barukčić) pronaći odgovore na brojna pitanja o sigurnosti hrane i zaštiti potrošača, te razmišljati o novim izazovima koji nas čekaju u budućnosti, iako smo svjedoci nestabilnih i nepredvidivih vremena – kazali su iz Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad Velika Gorica.