Home Izdvojeno Stanari i policija u očevidu: Traže prometna rješenja za ove opasne dionice...

Stanari i policija u očevidu: Traže prometna rješenja za ove opasne dionice u gradu

Od policije smo saznali koliko su ove godine podijelili kazni za nepropisno parkiranje

PODIJELITE
Foto: 8. mart / Facebook

Građanin zabrinut za sigurnost u prometu u našem gradu obratio nam se s molbama koje je uputio Velikogoričkoj policiji, ali i Gradskoj četvrti Hrvatski velikani. Navedene molbe rezultirale su akcijama Gradske četvrti i policije, a sve s ciljem osiguravanja sigurnijeg prometa za sve sudionike.

Kako navodi, Vedran Urek, zabrinuti građanin, problematičnim smatra potez u ulici Kralja Zvonimira do križanja sa ulicom Kralja Stjepana Tomaševića zbog nepropisno parkiranih automobila koji ugrožavaju sigurnost u prometu, posebice djece koja tamo pješače na putu do škole. “Potrebno je postaviti ležećeg policajca na križanju Zvonimirove i Tomaševićeve ispred ljekarne pošto smo već u popodnevnim satima svjedoci osobnih vozila i motocikala koji nakon prolaska semafora kod Robne kuće jako ubrzavaju u smjeru obilaznice, ne vodeći računa o ograničenju brzine niti o pješacima.”, navodi Vedran Urek, zabrinuti građanin. Govori i kako je na toj dionici problem prevelika brzina vožnje koja dodatno ugrožava sigurnost.

U 10 mjeseci sankcionirali preko 1000 nepropisno parkiranih vozača

Foto: 8. mart / Facebook

Od Policijske uprave Velika Gorica zaprimio je dopis kako navedene dionice ne smatraju problematičnima po pitanju prevelike brzine sukladno podacima koje posjeduju, no svjesni su problema nepropisnog parkiranja. Isto su odgovorili i nama. Navode i što su do sada učinili po tom pitanju.

“Postoje učestalo nepropisno parkirana vozila na istočnom nogostupu preko puta Ljekarne i Zagrebačke banke gdje se vozači zadržavaju vrlo kratko zbog podizanja novca na bankomatu. Tijekom prvih 10 mjeseci 2023. godine ova policijska postaja je ukupno sankcionirala 1014 prekršaja nepropisnog parkiranja od čega je utvrđeno oko 44 prometna prekršaja nepropisnog parkiranja u ulici kralja Dmitra Zvonimira.”, objašnjavaju iz goričke policije.

Ističu i kako su se na potezu Ulice kralja Dmitra Zvonimira u vremenskom periodu od tri godine, konkretno od 01.01.2020 pa do 31.10.2023., ukupno dogodile dvije prometne nesreće u kojem je uzrok nastanka vožnja pod utjecajem alkohola te ne držanje sredine pobilježene prometne trake. Na navedenom raskrižju Ulice kralja Zvonimira i ulice kralja Stjepana Tomaševića u evidencijama policije ne postoji niti jedna prometna nesreća.

Zajednička suradnja policije i Gradske četvrti

Foto: 8. mart / Facebook

O svemu tome raspravljala je i Gradska četvrt Hrvatski velikani na svojoj posljednjoj sjednici. Uvažili su probleme koje su im uputili građani te zatražili da se –“Postave uspornici neposredno prije bazena zbog utrka koje su nažalost česte, da se interval na semaforu za pješake na Zagrebačkoj ulici kod OŠ E. Kumičić produži, jer traje cca pet sekundi što nije dovoljno. Uz to vijećnica Ivana Mlinar moli da se ovim zahtjevima doda i zamolba stanara u njenom dijelu četvrti da se uspornici postave i u novoobnovljenoj Ulici kneza Branimira, jer se vrlo često, pogotovo u noćnim satima vozi nepropisnom brzinom što ugrožava stanovnike, a pogotovo veliki broj djece koji tamo živi. Također, vijećnik Zoran Lovrić tražio je od nadležnih i odgovornih da izvrše analizu prometa i sigurnosti u Tomaševićevoj i Zvonimirovoj ulici.”, navodi Krešimir Šafranko, predsjednik VGČ Hrvatski velikani.

Stoga se uz djelatnike prometne policije održao komisijski očevid na terenu s predstavnicima gradske četvrti i predstavnicima stanara sviju ulaza zgrada na kojem su dogovoreni zaključci u vezi navedenoga zahtjeva. Na navedenom sastanku bili su predstavnici postaje gradskog ureda za komunalne djelatnosti i promet grada Velika Gorice, kao i predstavnik projektanata. “Ne radi se o lošem projektu jer po statističkim podacima koje su gore iznesene ulica kralja Dmitra Zvonimira je jedan od najsigurnijih ulica po broju prometnih nesreća – dvije prometne nesreće u četiri godine – u odnosu na druge ulice.”, zaključuju iz policije dok od sudionika saznajemo kako su po pitanju prometne situacije na terenu bile žustre rasprave.

Zapisnik s terenskog obilaska će biti dostavljen te će ići na Sjednicu Gradskog vijeća.