Home Izdvojeno U srijedu izložba “Nijemci u Zagrebu”

U srijedu izložba “Nijemci u Zagrebu”

Njemačka nacionalna manjina spada u malobrojnije nacionalne zajednice u Hrvatskoj ali bilježi dugu i bogatu povijest koju je prikupio i zabilježio Goran Beus Richembergh

PODIJELITE

U izložbenom prostoru Pučkog učilišta u srijedu se otvara izložba “Nijemci u Zagrebu i okolici”, autora Gorana Beusa Richembergha, predstavnika njemačke nacionalne manjine u Zagrebačkoj županiji.

Njemačka nacionalna manjina spada u malobrojnije nacionalne zajednice u Hrvatskoj ali bilježi dugu i bogatu povijest. Najbrojnija je bila u razdoblju između dva svjetska rata kad je brojala oko 170 tisuća pripadnika. Danas je tek oko 3 tisuće deklariranih pripadnika njemačke manjine u Hrvatskoj. No, računa se da je najmanje 50 tisuća stanovnika Hrvatske koji nose njemačka prezimena i čiji su se bliski preci smatrali Nijemcima.

Osim prepoznatljivog saborskog posla gdje nastupa kao zastupnik GLAS-a, Beus Richembergh ljubitelj je povijesti i kulture, aktivan je i u lokalnoj zajednici, a dugogodišnji je predsjednik Hrvatsko-turskog društva prijateljstva.

Izložbi će prisustvovati i visoki predstavnik Veleposlanstva Savezne Republike Njemačke u Hrvatskoj Arne Sven Hartig, a početak je u 18 sati.