Home Izdvojeno SDP predstavio mirovinsku reformu: mijenjali bi formulu usklađivanja i uveli trajni dodatak

SDP predstavio mirovinsku reformu: mijenjali bi formulu usklađivanja i uveli trajni dodatak

PODIJELITE

Predsjednik Foruma seniora SDP-a Ivo Jelušić i saborski zastupnik i bivši ministar Branko Grčić danas su u stranačkim prostorijama u Velikoj Gorici predstavili mirovinsku reformu kojom planiraju rast mirovina za 250 eura do kraja 2027. godine.

SDP predlaže izmjenu formule za usklađivanje iznosa mirovine s inflacijom i bruto plaćom te trajni nelinearni dodatak na mirovine. Tvrde da bi putem ovih mjera prosječna mirovina u Hrvatskoj 2027. godine iznosila 750 eura.

“Svi mi koji smo danas u radnom odnosu itekako nas sve treba zanimati kako budućnost rada, tako i budućnost mirovinskog sustava. Država je dužna osigurati dostojanstven život u trećoj životnoj dobi našim roditeljima, bakama i djedovima. Hrvatskim umirovljenicima ne treba vladina milostinja, nego dostojanstvena mirovina. Inflacija nas sve pogađa, ali posebno teško pogađa upravo umirovljenike i ono što je nepobitno sigurno je da su naši umirovljenici u lošijem položaju od umirovljenika u EU”, otvorila je press-konferenciju v.d. predsjednice SDP-a Velike Gorice Ivana Mlinar.

“Svaki treći stanovnik Hrvatske je umirovljenik. Kada govorimo o statističkoj inflaciji od 30%, govorimo s rezervom. ‘Umirovljenička inflacija’ je puno veća jer je cijena rasta hrane išla i 45% a nekih artikala i puno više. U zadnjih 6-7 godina rast profita u Hrvatskoj je bio 80%, državni prihod je rastao 45%, ali rast plaća i mirovina nije to pratio. Plaće su u gospodarstvu rasle 19%, a umirovljenička primanja 14%”, rekao je Jelušić.

Prijedlog reforme

SDP-ovci predlažu promjenu formule za usklađivanje mirovina. Sadašnja formula je takva da se uzima porast bruto plaće i inflacije cijena u omjeru 30-70, a SDP predlaže da bi formula trebala izgledati tako da se koristi povoljniji faktor, i to 100%. Cilj je da porast plaća koji zaostaje za inflacijom ne narušava omjer plaće i mirovine kao što se to sada dogodilo unatoč rekordnom usklađenju mirovina.

Druga mjera koju bi u SDP-u uveli u mirovinski sustav je uvođenje trajnog dodatka na mirovinu, koji bi se uvodio postupno i nelinearno. U prvoj godini dodatak na prosječnu mirovinu iznosio bi 10%, a u preostalima po 5% prosječne mirovine. Dok bi usklađenje išlo linearno, dodatak ne bi bio linearan. Veći bi dodatak dobivali oni u nižem razredu veličine mirovine.

U prvoj godini dodatak bi na prosječnu mirovinu iznosio 10 posto od mirovine, odnosno 50 eura, a u drugoj, trećoj i četvrtoj rastao bi po pet posto. I to sve povrh redovnog usklađenja po novoj formuli.

I dok bi usklađenje išlo linearno, kao i sada, ali uz novu formulu, dodatak ne bi bio linearan, odnosno ne bi svi dobili jednako povećanje, nego bi ono išlo po razredima.

Grčić: Ima novca za reformu mirovinskog sustava

Sa sadašnjih 500 eura, koliko iznosi prosječna starosna mirovina bez međunarodnih ugovora, ona bi se povećala na 750 eura, a Hrvatska bi se izjednačila s prosjekom Europske unije i izdvajala bi 13 posto svog BDP-a za mirovinska primanja, dok bi mirovina napokon dosegla iznos veći od 50 posto prosječne plaće umjesto sadašnjih oko 40 posto. SDP-ovci tvrde da za to ima novca u državnom proračunu.

“Vlada se hvali time da je samo u prvih šest mjeseci promet računima narastao 20%. To je skoro tri puta više nego što su usklađene mirovine. U ovom zadnjem usklađenju tri puta više rastu proračunski prihodi, što je, naravno, potencijalni izvor, kvalitetan izvor da se ovaj veliki, ozbiljan projekt zaista može realizirati. Naše računice govore da svaka godina usklađenja i trajnog dodatka neće biti skuplja, da tako kažem od 1% BDP-a. Novca ima”, rekao je Grčić.