Home Izdvojeno PRORAČUN 2020 Težak više od pola milijarde kuna

PRORAČUN 2020 Težak više od pola milijarde kuna

Gradonačelnik Dražen Barišić je iznio prijedlog Proračuna koji bi ove godine trebao biti nešto veći od pola milijarde kuna, točnije 534.477.00,00 kuna

PODIJELITE

Središnja točka sjednice Gradskog vijeća bila je rasprava o usvajanju novog Proračuna Grada Velike Gorice za 2020. godinu.

Gradonačelnik Dražen Barišić, nakon što je podnio vijećnicima izvješće o radu u prvih šest mjeseci ove godine, iznio je i prijedlog Proračuna koji bi trebao biti nešto veći od pola milijarde kuna, točnije 534.477.00,00 kuna. U izvješću je posebno istaknuo jačanje gospodarstva i velike gospodarske i komunalne akcije i aktivnosti.

Povećanje od 126 milijuna kuna

Ukupno povećanje novog Proračuna je čak za 126 milijuna kuna u što su uključena i financijska sredstva i investicije EU Fondova. Kako je istaknuo, glavne točke povećanja odnose se na izgradnju i održavanje komunalne strukture, nastavak trenda povećanja izdvajanja za mjesnu samoupravu i gradske zajednice, izgradnja dječjih vrtića u ruralnim dijelovima grada… Uz to, povećala bi se i sredstva za stipendiranje učenika i studenata te sredstva za branitelje, programe socijalne skrbi i zdravstva, posebno za osobe s invaliditetom. Jedna od ključnih stavki je i poticanje poduzetništva kroz mjere izgradnje poduzetničkog inkubatora i poduzetničkih projekata što je novitet u Proračunu grada. Ustraje se i na nastavku izgradnje objekata za gospodarenje otpadom.

Novi vrtić u Selnici, vanjski bazen, video nadzor, parkiralište…

Na što će se sve sredstva utrošiti, predstavio je gradonačelnik Dražen Barišić. Kao ključne projekte u nadolazećem razdoblju naveo je nadogradnju projekta aglomeracije, gradnju gradskog groblja, izgradnju objekta ‘Stara Općina’ na prostoru uz Šetalište Franje Lučića, izgradnju dječjeg vrtića u Selnici i Velikoj Buni te prvu fazu izgradnje vanjskih bazena uz postojeći unutarnji bazen. Proračunom je obuhvaćen i projekt izgradnje parkirališta u Pucekovićevoj ulici te novi sustav video nadzora gradskog prometa i zelenih površina kao i projekt izgradnje mosta preko kanala Sava-Odra te razvoj projekata Gradskog društva Crvenog križa koji uključuje izgradnju nove pučke kuhinje, predavaonice, savjetovališta i novog prostora za darivanje krvi.

Prijedlog pomaka za sve generacije građana

Velik pomak je prijedlog i jednokratnih stipendija za sve srednjoškolce i studente s prostora Velike Gorice, s time da se u Proračunu i dalje nalaze sredstva za nabavku školskih udžbenika. Osim za mlade, uključena su i sredstva za umirovljenike koji bi iduće godine trebali uključivati božićnice, ali i uskrsnice. U planu je i izgradnja novog reciklažnog dvorišta u Kurilovcu te ugradnja solarnih elektrana, kao i edukacija i podizanje ekološke svijesti građana.

U raspravi su klubovi vijećnika MOST-a i SDP-a dali objašnjenje kako ne prihvaćaju proračun. Glavne zamjerke bile su po pitanju netransparentnosti Proračuna, nedovoljna priprema za nadolazeću najavljenu recesiju i financijsku krizu te iznos kredita s kojim će se Grad zadužiti. Osim toga, oporba je na proračun dala i nekoliko amandmana od kojih ni jedan nije prihvaćen.