Home Izdvojeno Prvijenac, a među najboljima! Gorički debatanti na odličnom petom mjestu od 60!

Prvijenac, a među najboljima! Gorički debatanti na odličnom petom mjestu od 60!

Debatirali su ukupno na tri teze, evo i koje

PODIJELITE
Foto: Katarina Drvodelić

Debatni klub Velika Gorica kroz vikend, 12. i 13. studenog, sudjelovao je s 11 članova na Newb debatnom natjecanju u Zagrebu. Na natjecanju je ukupno sudjelovalo 60 ekipa koje su stigle iz Zagreba, Siska, pa čak i Splita. Riječ je o natjecanju za ekipe početnike koji do sada još nisu imali debatnog iskustva.

Iz Debatnog kluba Velika Gorica sudjelovali su Marta Crnogača, Dario Jurič, Hana Biloglav, Gabriela Golub, Klea Horvat, Antonio Bradić, Klara Pavlečić, Matea Barić, Fran Rapaić, Dorijan Barišić i Dora Miloš.

Ekipa koju su sačinjavali Marta Crnogača, Dario Jurič i Hana Biloglav odradila je posebno dobar posao i popela se na visoko 5. mjesto među 60 ekipa! “Iznimno sam ponosna na sve debatante, ali iskreno, i očekivala sam da će imati odlične rezultate. Jako su se trudili, pripremali smo se i učili do zadnjeg trena i isplatilo se.”, govori voditeljica Debatnog kluba Katarina Drvodelić.

Učenici su debatirali na pripremljenu tezu “Ovaj dom smatra da online streaming servisi donose više štete nego koristi”, a nakon toga na dvije ad-hoc teze “Ovaj dom žali što su društvene mreže počele fact-checkirati objave” te “Ovaj dom smatra da reality TV donosi više štete nego koristi”. Ad-hoc teze su one koje su debatanti dobili sat vremena prije početka debate te za koje su imali samo sat vremena da se pripreme.

“Za pripremu ad-hoc teze ne smiju koristiti mobitele ni internet ni na koji način, pa im je ovo bila odlična vježba da vide koliko znanja već imaju i kako ga najbolje iskoristiti. Bila sam oduševljena njihovim kreativnim i bistrim razmišljanjima.”, dodaje Drvodelić.

Na natjecanju je pobijedila ekipa iz Prirodoslovno-matematičke gimnazije Zagreb. Debatante u nastavu čeka vježbanje i učenje, a u idućem polugodištu i županijsko natjecanje.

Inače, Debatni klub Velika Gorica djeluje već šest godina u sklopu Goričkog kluba mladih. Dosadašnji najbolji rezultati bilo je plasiranje na državno natjecanje dvije godine zaredom.