Home Izdvojeno Prvi put u povijesti: Veliku Goricu posjetili knjižničari biciklisti

Prvi put u povijesti: Veliku Goricu posjetili knjižničari biciklisti

PODIJELITE

15 knjižničara Zagrebačkog knjižničarskog društva sjeli su na bicikle i iz Zagreba krenuli za Sisak. Na svom su proputovanju skrenuli u Veliku Goricu kako bi posjetili kolege u knjižnici Galženica. Srdačan doček imali su već na Trgu Stjepana Radića.

– Mi smo grupa entuzijasta koja je povezala dvije naše ljubavi. Jedna je knjižničarstvo, a druga je bicikliranje – s bicikla je poručila tajnica Zagrebačkog knjižničarskog društva Marija Šimunović.

biciklisti1

Cilj njihovog biciklističkog pohoda je kako kažu, zagovaranje kretanja na otvorenom i uzdizanje profila knjižnica i knjižničara u očima javnosti. Poručuju kako knjižnice nisu samo mjesta za posudbu knjiga i ustanove koje tek pasivno slijede nove tehnološke trendove, već žive institucije integrirane u lokalnim zajednicama koje svojim članovima nude raznovrsne usluge i radionice.

– Čim smo čuli za ovaj izlet biciklima u Sisak odmah smo se odazvali jer dosta nas iz Samobora zaljubljenici smo u bicikle i bicikliranje, a pošto smo knjižničari odmah smo se odazvali, u dva dana se organizirali i evo nas tu u ugodnom društvu – rekao je Miroslav Lehpamer, knjižničar iz Samobora.

biciklisti2

Ova inicijativa je domaći odjek europskog pokreta zagovaranja za knjižnice Cycling for Libraries u kojem knjižničari iz zemalja diljem Europe jednom godišnje bicikliraju našim kontinentom s ciljem zagovaranja knjižničarske struke i podizanja svijesti o vrijednim uslugama i informacijskim resursima koje knjižnice pružaju lokalnoj i široj zajednici.

– To je vrlo popularan način zagovaranja knjižnica, tako da smo stvorili jednu zainteresiranu grupu preko Zagrebačkog knjižničarskog društva kako bi posjećivali sve knjižnice u Zagrebačkoj županiji. Na taj način povezat ćemo se i s knjižnicama i s korisnicima te promovirati čitanje – kaže Marija Šimunović.

akcija_Skolarac1

Posjet knjižničara biciklista prvi je u povijesti Velike Gorice, ističe ravnateljica velikogoričke Gradske knjižnice Katja Matković Mikulčić.

– Čast nam je što smo imali priliku ugostiti bicikliste iz različitih knjižnica koji su krenuli iz Zagreba prema Sisku gdje se obilježava Dan hrvatskih knjižnica. To je na neki način nastavak europskog pokreta koji na neformalne načine zagovara ulogu i važnost knjižnice i knjižničara te potrebi održavanja u budućnosti – napomenula je Matković Mikulčić.

U ovoj akciji okupili su se knjižničari mnogih profila i iz različitih knjižnica, od narodnih, dječjih, do visokoškolskih. Nadaju se da će im se u budućim akcijama, uz knjižničare, priključiti i mnogi ostali ljubitelji knjiga.

biciklisti3

aa– Čovjek mora biti otvoren za nova putovanja, razvijati svoje vidike. Bicikl i knjiga imaju zajedničko to što se njima može putovati. Uvijek je dobro kad netko putuje biciklom da to negdje napiše, pa iz toga nastane reportaža, tako da i vi radite dobru stvar – rekla nam je Jelena Lešaja iz Hrvatske knjižnice za slijepe.

knjiznicarka

Izlaskom iz knjižnice, na ulicu, knjižničari žele upoznati javnost s mogućnostima koje pružaju i postati vidljiviji, prepoznatljivi. Također, na taj način žele  proširiti komunikaciju s korisnicima kako bi još više mogli poboljšati svoje usluge.

biciklisti5

– Mi knjižničari na ovaj način izlazimo iz svojih zatvorenih sredina gdje nas se možda percipira kao ljude koji samo sjede i čitaju. Želimo pokazati da smo i mi dio ovog društva, da imamo aktivnosti koje volimo, te da biciklizam i svoje zanimanje povežemo promovirajući čitanje i knjige – dodala je Marija Šimunović.

Osim zagovaranja za knjižnice i davanja podrške ulozi knjižnica u zajednici, pokret Cycling for Libraries nastoji jačati i razvijati međunarodnu suradnju među knjižničarima, daljnju suradnju knjižnica i njihovih korisnika u osmišljavanju novih usluga, a ljubiteljima knjiga pružiti jedno ugodno okruženje u kojem će svatko pronaći nešto za sebe.

biciklisti4

– Knjižnica je zapravo jedan novi prostor koji se posjećuje nakon posla i škole, a u kojem će građani svih dobnih skupina pronaći sadržaj za sebe jer knjižnica nije samo mjesto gdje se posuđuju i razdužuju knjige, to je mjesto gdje je omogućen pristup informacijama svim dobnim skupinama – kazala je Katja Matković Mikulčić.

Nakon druženja s velikogoričkim kolegama i okrijepe uz topli čaj i kiflicu, knjižničari biciklisti sjeli su na svoje najdraže prometalo na dva kotača i krenuli prema Sisku, kako bi se priključili organiziranom programu obilježavanja Dana hrvatskih knjižnica.