Home Izdvojeno Prvaci države u prikupljanu baterija: Bili su toliko motivirani da su uzimali...

Prvaci države u prikupljanu baterija: Bili su toliko motivirani da su uzimali i ispravne iz daljinskih upravljača

PODIJELITE

Iako stare baterije prikupljaju samo dvije školske godine, učenici Eko-škole u Rakitovcu postali su prvacima države. Konkurencija je bila velika jer u natjecanju je sudjelovalo čak 60 škola diljem Hrvatske.

prilog-Eko-skola-Rakitovec-obavljanje-status-eko-skole-9.jpg

– Prošle godine smo prikupili simboličnih 51 kilogram, ali smo ove školske godine ozbiljno prionuli poslu i prikupili 365 kilograma baterija. U konačnici smo osvojili prvo mjesto u Republici Hrvatskoj sa šest kilograma po učeniku – ističe Miroslav Grahovac, koordinator Eko-škole Rakitovec.

Učenici su bili toliko motivirani u prikupljanju baterija, da su počeli uzimati i one ispravne iz daljinskih upravljača, ali i iz mobitela. Roditelji su već počeli gubiti strpljenje.

– Čak se znalo događati da su se roditelji žalili kako nestaju baterije iz daljinskih upravljača i iz mobitela jer su da bi što bolji uspjeh postigli klinci u školu nosili baterije koje još vrijede. To smo spriječili zabranom otuđivanja baterija iz daljinskih upravljača – otkrio je Grahovac.

prilog-Eko-skola-Rakitovec-obavljanje-status-eko-skole-7.jpg

OBNOVILI UČIONICE I ODLAZE NA IZLETE

Vrijedna djeca iz područne škole Rakitovec dobro znaju zašto je potrebno prikupiti čim više istrošenih baterija i starog papira.

– Zato što je to jako zabavno, a time čuvamo i šume. Uz to prodajom papira zarađujemo i novac te odlazimo na izlete i kupujemo školsku opremu – ispričao nam je David.

I doista. Ovi mališani uspjeli su obnoviti školske učionice novim namještajem, a još su kupili i klimu.

– Kupili smo stolice, novu ploču, klupe, klimu i sve to od starog papira. Još nam je ostalo novca i za izlet. U prikupljanju papira smo prvaci – ponosan je Gabrijel.

I DALJE PRVACI

Posljednje tri godine učenici iz Rakitovca prvaci su grada Zagreba i Zagrebačke županije. U tom razdoblju prikupili su čak 100 tisuća kilograma starog papira. Škola je do sada spasila 27 hektara šume.

– Ukupna težina od početka prikupljanja u 2003. godini je 252.450 kilograma. Kada to preračunamo u spašena stabla, to je 5049 stabala i 27 hektara šume – zaključio je Grahovac.

[print_gllr id=13715]