Home Izdvojeno PROMOCIJA FILMA „Iščemo turopolsko blago“ čuva turopoljski dijalekt

PROMOCIJA FILMA „Iščemo turopolsko blago“ čuva turopoljski dijalekt

PODIJELITE
Foto: Damjan Maršić

U kinu Gorica premijerno je predstavljen film „U potrazi za turopoljskim blagom- Iščemo turopolsko blogo“ kao kruna dvogodišnjeg projekta očuvanja turopoljskog dijalekta pod nazivom „Učimo turopoljski dijalekt“ čiji je nositelj Grad Velika Gorica.

„Lani je počela priprema scenarija za kratki igrani film u suradnji s udrugama, nositeljima kulturnog dobra, a paralelno su nam povodom Dana europske baštine građani slali svoje video snimke, priče na turopoljskom dijalektu. U 2021. nastavili smo aktivnosti kroz likovnu koloniju za djecu, u Gradićima, a održana je i javna audicija i snimanje filma „Iščemo turopolsko blogo“, istaknula je voditeljica projekta, savjetnica za kulturu u Gradu Velikoj Gorici, Vesna Župetić.

Film je nastao u produkciji Grada Velike Gorice i udruge „Metar60“, a u stvaranju je sudjelovalo 100tinjak ljudi, glumci, amateri, građani, volonteri i entuzijasti, brojne udruge, glazbenici, gradske ustanove, KUD-ovi, čuvari turopoljskog dijalekta, jezični savjetnici… Scenarij i režiju potpisuje Romana Rožić, producentica je Mirta Puhlovski, asistentica redateljice Omi Žganec. Za snimanje i montažu bio je zadužen Sandi Novak, tonski majstor je Matija Santro.

„Dvadesetminutni igrani film je duhovita krimi priča čiji se zaplet temelji na nerazumijevanju turopoljskog dijalekta, a u njemu se pojavljuju likovi iz usmene predaje; coprnice, mogut, kao i turopoljsko blago materijalne baštine poput naših kapela, kurija…“, govori nam autorica Romana Rožić te ističe predanost i dobru volju svih sudionika, među kojima posebno ističe glavnog glumca, Denisa Bosaka, kao jedinog akademskog glumca na setu koji se dobrovoljno javio i ostao.

Uz igrani film prikazan je i kraći dokumentarni zapis, razgovor s čuvarima turopoljskog dijalekta, udrugama koje ga njeguju i čuvaju kroz svoj rad i aktvivnosti, a to su Ogranak Matice Hrvatske Velika Gorica, Ogranak „Seljačke sloge“ Buševec, KUD Mičevec, KUD Velika Mlaka, KUD Nova Zora Donja Lomnica, Plemenita opčina Turopoljska i Etno udruga Kurilovec.

Turopoljski dijalekt od 2017.je zaštićeno nematerijalno kulturno dobro, uvršteno u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Film možete danas u 18 sati pogledati u Centru za posjetitelje Turističke zajednice Velika Gorica.