Home Gospodarstvo Projekt E-Punionice ušao u završnu fazu

Projekt E-Punionice ušao u završnu fazu

PODIJELITE

VG Komunalac i Hrvatski Telekom d.d. organizirali su prezentaciju o E-Mobilnosti Grada Velike Gorice i projektu E-Punionice. Projekt električnih punionica zajednički su pokrenuli VG Komunalac d.d., Razvojna agencija Vegora i Ekoregija Velika Gorica, a u njega su dosad  Grad Velika Gorica i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost uložili gotovo 500 tisuća kuna.

– Ovaj tjedan krećemo s pripremnim radovima na lokacijama gdje će biti postavljene punionice, a već idući tjedan počet ćemo ih postavljati. Očekujem da ćemo sve poslove završiti u roku od dva tjedna, kada bi punionice trebale biti puštene u rad. Velika Gorica će zahvaljujući ovim punionicama ući u mrežu punionica Europske unije i naći se na rutama mnogih vozača vozila na električni pogon koji se kreću ovim dijelom Europe – rekao je Dragan Perić, predsjednik Uprave VG Komunalca.

E-mobilnost (1)

Posao postavljanja i održavanja infrastrukture na javnom natječaju dobio je Hrvatski Telekom, koji je ponudio cjelovito rješenje infrastrukture za električna vozila u Velikoj Gorici. Osim postavljanja punionica, Telekom ima obvezu osigurati tehničku podršku za njihov rad, ali i osmisliti poslovni model kojim bi se ove punionice mogle i komercijalno eksploatirati.

– Punionice će biti povezane s regionalnom platformom www.puni.hr, koja služi za pretraživanje, rezervaciju i autorizaciju pristupa samim punionicama. Zahvaljujući ovoj korisničkoj platformi svaki će korisnik moći saznati gdje se nalaze punionice i kakvi su uvjeti punjenja na njima – objasnio je Dino Novosel iz Hrvatskog Telekoma.

Punionice će se nalaziti na lokacijama uz Vatrogasni dom, Pučko otvoreno učilište, Goričanku, Trg Stjepana Radića i zelenu tržnicu. Prve dvije godine neće se naplaćivati punjenje na njima. Svaka punionica imat će dvije utičnice od kojih je jedna namijenjena za punjenje automobila, a druga za punjenje skutera i bicikala pogonjenih strujom.