Home Izdvojeno Pri kraju prva faza radova na obnovi crkve u Vukovini

Pri kraju prva faza radova na obnovi crkve u Vukovini

PODIJELITE

Ovih dana priprema se veliko slavlje u župnoj crkvi Pohoda BDM u Vukovini, jednoj od najstarijih hrvatskih marijanskih prošteništa. Ne samo da se slavi blagdan Uznesenja Marijina koji se ovdje od davnina obilježava s osobitom pažnjom i veseljem, već se završava i prva faza konzervatorsko-restauratorskih radova na obnovi zidnog oslika u unutrašnjosti vukovinske crkve.

Radovi su krenuli u travnju ove godine, a izvode ih “Genc” – obrt za građevinarstvo i restauraciju iz Bednje s restauratoricama Ivom Prpić i Dubravkom Uvodić Vinković iz Zagreba, pod stalnim konzervatorskim nadzorom nadležnoga Konzervatorskog odjela u Zagrebu Ministarstva kulture i medija, konzervatora Martine Ožanić i Nevena Bradića. Osim kao značajno marijansko svetište kojemu hodočasti veliki broj vjernika, vukovinska se crkva ubraja među najznačajnije sakralne građevine sjeverozapadne Hrvatske. Zidana crkva izgrađena je 1658. godine na mjestu ranije drvene kapelice, a svoj današnji oblik zadobila je do 1799. godine te se svojim kružnim tlocrtom s pravom izdvaja u graditeljskoj baštini našega kraja. Restauratorska istraživanja provedena u unutrašnjosti otkrila su ispod nekoliko slojeva dobro sačuvani oslik iz vremena 1893. godine kada je Marko Antonini (Gemona, 1849. – Zagreb, 1937.), hrvatski slikar talijanskoga podrijetla, cjelovito oslikao crkvu s nizom apostolskih svetaca i dekorativnih motiva.

Zahvaljujući organizatorskim sposobnostima i dobroj suradnji župnika Đure Saboleka i Vesne Župetić, savjetnice za kulturu u Gradu Velikoj Gorici, Zagrebačka županija odobrila je potporu od 1.535.250,00 kuna za obnovu crkve oštećene u potresu. Za dodatne radove koji nisu bili uključeni u osnovni troškovnik Grad Velika Gorica izdvojio je 50.000,00 kuna, a dio sredstava osigurala je Župa. Udruženim snagama uspješno je provedena prva faza obnove zidnoga oslika stoga će se ovogodišnja svetkovina Velike Gospe proslaviti u posebno svečanom ambijentu. Zahvati se nastavljaju na jesen.