Home Izdvojeno TUROPOLJSKI LEKSIKON Predstavljen turopoljski klasik koji objedinjuje ljude, mjesta i razvoj našeg...

TUROPOLJSKI LEKSIKON Predstavljen turopoljski klasik koji objedinjuje ljude, mjesta i razvoj našeg kraja

PODIJELITE

Povijesno, kapitalno djelo, veliki turopoljski klasik, enciklopedijska sinteza jednog kraja…sve su to epiteti kojima su Turopoljski leksikon danas predstavili, pohvalili i pokušali približiti javnosti urednici i izdavači okupljeni oko ovog, zaista velikog i važnog književno- enciklopedijskog djela, na Jurjevo, ispred Muzeja Turopolja.

Turopoljski leksikon i doslovno je „velika“ knjiga koja na 700-tinjak stranica donosi oko 280 različitih natuknica, oko 52 tisuće enciklopedijskih redaka, predstavio je urednik Leksikografskog zavoda, Mladen Klemenčić. Najzastupljenije su osobe, veliko je poglavlje posvećeno obiteljima Turopolja, naselja i zemljopisni pojmovi zauzimaju 20 posto knjige, a tu su još i udruge, manifestacije, znamenitosti Turopolja, povijesne činjenice, poduzeća, tiskovine…

Leksikografija se vratila u Turopolje

U tri godine rada oko ovog je projekta bilo okupljeno 100-tinjak ljudi, pod kapom Leksikografskog zavoda, a koje je iz Velike Gorice koordinirala ravnateljica Gradske knjižnice Katja Matković Mikulčić.

„Leksikofgrafija se ovime vratila u Turopolje! Veika je ekipa radia s velikom predanošću na prvoj modernoj sintezi Turopolja“, istaknula je Matković Mikulčić podsjetivši i da je prije točno 351 godinu u Grazu tiskano i prvo izdanje Dikcionara Jurja Habdelića, našeg poznatog, priznatog i istaknutog Turopoljca.

Knjiga u koju je utkan turopoljski identitet

Čestitke na vrijednom poslu uputila je i ministrica kulture, Nina Obuljen Koržinek, koja je posebno istaknula turopoljsku arhitekturu i etnologiju, drvene kapele poput one sv. Barbare na Plesu, kao i cjelokupno tradicijsko drveno graditeljstvo Turopolja. U Leksikonu su svoje mjesto našle i kurije, Stari Grad Lukavec, Muzej Turopolja i ostala važna povijesna mjesta i osobe. Sve što je od važnosti za turopoljski identitet utkano je u ovu knjigu“, istaknuo je župan POT-a Juraj Odrčić.

Grad najavio online besplatno izdanje

Kako bi ova vrijedna knjiga došla u ruke svakog potencijalnog čitatelja, svakog znatiželjnika, pobrinut će se Grad Velika Gorica koji će, najavio je vd gradonačelnika Krešimir Ačkar, već vrlo brzo omogućiti besplatni online sadržaj Leksikona. „Zadovoljni smo da je ovo kapitalno djelo ugledalo svjetlo dana, dugo smo ga čekali. Odiše jedinstvom, srcem, entuzijazmom i ništa nije prepušteno slučaju“, rekao je Ačkar.

„Uvlači nas ova ova knjiga u svijet suvremen i prošli i aktualni i prohujali, opisujući skalu i osobnosti ove jedne, tek naizgled male regije“, zaokružio je ravnatelj Leksikografskog zavoda Bruno Kragić. Turopoljski leksikon dio je enciklopedijske priče Leksikografskog zavoda koja će se, vjeruju, nastaviti i dalje po Hrvatskoj.