Home Gospodarstvo Pokupsko: “Smart” općina koja je prvak u povlačenju EU sredstava

Pokupsko: “Smart” općina koja je prvak u povlačenju EU sredstava

Potencijal rijeke Kupe igra važnu ulogu u turističkom, ekonomskom i sveopćem gospodarskom razvoju.

PODIJELITE

Posjetili smo Općinu Pokupsko i u razgovoru s načelnikom Božidarom Škrinjarićem uvjerili se koliko je ta “rubna” velikogorička općina razvijena i uspješna. Planova je mnogo i za budućnost, provjerili smo koji su to.

Na lijevoj obali rijeke Kupe smjestilo se Pokupsko, koje je upravo po toj, trećoj najvećoj rijeci nakon Save i Drave, dobilo ime. Pa iako je rijeka Kupa i glavni adut gospodarskog i turističkog razvoja, Pokupsko ne staje na tome. Svoje aktivnosti i programe posljednjih godina širi i usmjerava projektima ekološke samoodrživosti, pa potencijale rijeke u općini pametno iskorištavaju kako bi osigurali još bolji život svojim stanovnicima. U tome su se usmjerili na novac iz europskih fondova iz kojih su u posljednjih pet godina povukli oko deset milijuna kuna.

Toplana na biomasu grije cijelu općinu

Jedan od najznačajnijih projekata koji Pokupsko svrstava u sam vrh samoodrživih općina toplana je na biomasu, što je prva takva komunalna toplana u Hrvatskoj. Na toplanu se danas grije osnovna škola i velik broj institucija kao i dobar dio općine, a opskrba toplinskom energijom u narednom razdoblju predviđena je i za ostatak domaćinstava. Kako bi se toplana unaprijedila potrebno je izgraditi još sabirno distribucijski centar u kojem će se donositi, odvajati, sjeckati i slagati sječka koja će služiti kao bio masa, a u centru je predviđeno i kompletno uređenje interijera, priča nam načelnik općine Božidar Škrinjarić, ponosan na dobar posao. Svaka neiskorištena parcela bit će u funkciji, a svaka građevina obnovljena i uređena, kaže Škrinjarić nastavljajući prezentacijom Multimedijalnog centra, stare zgrade bolnice koja će pod istim krovom objediniti multimedijalnu dvoranu za predavanja i projekcije te vatrogasni dom. – Zamišljen je kao centar gdje će se susretati akademska zajednica iz Zagreba ili Velike Gorice, a dvorana će služiti za predavanja kako bi učenici ili studenti na licu mjesta vidjeli kako funkcionira toplana – priča načelnik Škrinjarić.

Pametna autobusna stanica, Internet, štedne svjetiljke…

Ekološka osviještenost ogleda se i u javnoj rasvjeti u kojoj se koriste štedne svjetiljke, na čemu se godišnje uštedi 300 tisuća kuna. U općinskom vrtiću i područnoj školi u Hotnji smještena je toplinska pumpa, na zgradi općine su fotonaponske ćelije za proizvodnju električne energije, a u funkciji je i pametna autobusna stanica, te širokopojasni Internet na svakom koraku. Komunalna izgradnja ogleda se u uređenju, izgradnji i održavanju brojnih prometnica, rješava se upis vlasništva nekretnina, a u pripremi je i uređenje groblja i mrtvačnice. Projekt uređenja groblja težak 700 tisuća kuna je dovršen, a skoro kreće i natječaj.

Turizam uz Kupu

Potencijal rijeke Kupe igra važnu ulogu u turističkom, ekonomskom i sveopćem gospodarskom razvoju. Projektom Žitni put Kupa-Sava započelo je važno poglavlje u priči o revitalizaciji Kupe i njenih pritoka, tu je i projekt Kupa-Natura koji jača ulogu stanovništva u održivom korištenju Kupe, a rekreativno regatom Kupski plov obogaćena je turistička ponuda. Potencijala je mnogo i priča tu ne staje. Uz ribolovni i vjerski tu je i kulturni turizam. U planu je dovršenje doma kulture Pavla Štoosa, tu je i projekt Kultura u centru težak 2,5 milijuna kuna, a u suradnji s općinama Lekenik i Kravarsko pripremaju projekt provedbe programa izobrazno informacijskih aktivnosti u udruženom gospodarenju otpadom. Za smart općinu Pokuspko koja brine o generacijama koje dolaze – sjedni, pet!