Home Izdvojeno Pokreće se projekt izgradnje tramvajske pruge od Kvatrića do Velike Kosnice

Pokreće se projekt izgradnje tramvajske pruge od Kvatrića do Velike Kosnice

PODIJELITE
Foto: Kronike Velike Gorice/Arhiva

Kako prenosi Jutarnji list, “Zagrebačka gradska uprava objavila je da će tvrtke Geoprojekt i Elektroprojekt za tri milijuna i 683 tisuće kuna izraditi projektno tehničku dokumentaciju za izgradnju tramvajske pruge od Kvaternikovog trga do naselja Velika Kosnica u blizini zračne luke ‘Franjo Tuđman’.”

Iako se o tramvaju na našem području priča već godinama, tek sada se pokrenulo pitanje tramvajske linije u blizini zračne luke Franjo Tuđman. Navode kako je ova ponuda odabrana na temelju natječaja raspisanog krajem 2016. godine, iako su građani od tada slušali kako će se do 2018. godine voziti tramvajem do Zagreba.

“Prema generalnom urbanističkom planu hrvatske metropole, nova tramvajska pruga povezala bi Kvaternikov trg i Veliku Kosnicu u ukupnoj dužini od 17 kilometara, odnosno 8,5 kilometara u prometnoj dužni s dva kolosijeka. U spomenutu dužinu nisu uračunati mogući nastavci pruge od Velike Kosnice do Gradskog stadiona u Velikoj Gorici i zagrebačke Zračne luke.”, prenosi Jutarnji.

Kako je vidljivo po projektu, predviđeno je sveukupno 12 tramvajskih strajališta, a za novu prugu bi se preusmjerila linija broj 2 koja sada prometuje od Črnomerca do Savišća. Tako bi tramvaj broj 2 povezivao željeznički kolodvor i autobusni kolodvor u Zagrebu, ali i Veliku Kosnicu, točnije zračnu luku.
2016. godine je najavljeno da će pruga biti gotova još 2018. godine, no s obzirom na to da su tek sada odabrali ugovor s izvođačima projekta, datum završetka, kao i početka gradnje, je neizvjestan. Ujedno, ovim projektom nije obuhvaćena izgradnja pruge do Gradskog stadiona u Velikoj Gorici i zagrebačke Zračne luke.