Home Kultura PJESMA I PLES U VELEŠEVCU Nek’ živi folklor u Posavini!

PJESMA I PLES U VELEŠEVCU Nek’ živi folklor u Posavini!

PODIJELITE

Pjesmom i plesom kroz Veleševec prodefiliralo je u velikoj povorci nekoliko stotina folkloraša, pjevača, plesača, svirača i jahača. Defile selom okupio je brojne domaće i prijateljske KUD-ove i društva, a svi su lagano, uz pjesmu prošli selom, te odmorili i nazdravili na dva punkta.

“Počastili smo goste domaćim delicijama, da nam ne budu ni gladni, a ni žedni na ovom suncu”, kaže predsjednica KUD-a Veleševec, Nevenka Vučin. Domaćini iz Veleševca predvodili su povorku, u stopu ih je pratila limena glazba, stupale su mažoretkinje,  pjevali su grleno folkloraši, jahale su djevojke obitelji Fiolić na konjima.

“Ovo su moje unuke, ne bi ih mijenao ni za što na svijetu. Pogledajte ih! One će nastaviti obiteljsku tradiciju, sve rade, voze traktor, kombajniraju, baliraju, sve!”, govori nam Josip Fiolić koji u Veleševec svake godine dolazi, s konjima, na konjima. Doma ih ima 50 komada; kobila, ždrebadi, a tradiciju čuva još od svojih predaka.

Da na mladima svijet ostaje znaju i u KUD-u “Slavuj” u Bukevju koji su u Veleševcu predstavili svoju najmlađu skupinu folkloraša. “Ovo im je drugi nastup, a radimo tek pet mjeseci. Nemamo klasične probe folklora već kombiniramo ples i radionice. Oživjeli smo naše stare običaje, bojali smo jaja voskom, radili ružice od krep papira, igrali smo stare seokse igre…”, govori nam voditeljica Jasminka Podlejan.

Zadovoljni su organizatori. Folklorna manifestacija ponovo je okupila brojnu publiku, željnu događanja, pjesme i plesa. “Nek živi folklor u Posavini! Čuvamo kulturnu baštinu našeg kraja, što svjedoči i ovako veliki interes”, zaključila je Vučin.