Home Izdvojeno Otvoren natječaj “Pišem ti pismo” – napiši najbolje ljubavno pismo i osvoji...

Otvoren natječaj “Pišem ti pismo” – napiši najbolje ljubavno pismo i osvoji nagradu

PODIJELITE
foto: Ilustracija

Povodom Svjetskog dana pisanja pisama koji se obilježava 11. svibnja, Gradska knjižnica Velika Gorica u suradnji s Hrvatskom poštom ponovo raspisuje natječaj u pisanju najboljih pisama – “Pišem ti pismo”.

– U natječaj “Pišem ti pismo” mogu se uključiti svi koji znaju i žele pisati te svoja razmišljanja, želje i nade uputiti nekom imaginarnom kojem će moći otvoreno iznijeti ono što im je na duši – poručuju iz Gradske knjižnice Velika Gorica.

Napisano pismo mora biti ljubavne tematike jer se ove godine obilježava 150. godišnjica upoznavanja književnika Augusta Šenoe i njegove supruge, Velikogoričanke Slave pl. Ištvanić, a upravo 27. ožujka datirano je prvo u nizu pisama njihove ljubavne prepiske koja je ušla u povijest kao jedna od najemotivnijih i najljepših u hrvatskoj književnosti.

– Neka Vas za pisanje inspirira njihova ljubav, možete čak i zamisliti da ste Slavica pl. Ištvanić ili mladi zaljubljeni Šenoa.. Što biste pisali jedno drugome kao mladi par, a o čemu kao zrele osobe koje se još uvijek vole? Dopustite si slobodu da vas njihova ljubav podsjeti i na neke vaše ljubavi, ostvarene ili neostvarene, sretne ili nesretne. Možete pisati i njima, onima za kojima samo čeznete, ali i onima s kojima dijelite svakodnevicu, a rijetko im se sjetite reći jedno jednostavno “volim te!” – objasnili su organizatori.

Ako vam treba inspiracija, posjetite izložbu ljubavnih pisama Slave i Augusta koju u memorijalnoj Kući Šenoa u Zagrebu možete razgledati od 27. ožujka do 6. svibnja 2017.

Kako je pismo jedna od književnih kategorija, važno je da i vaše pismo ima “glavu i rep” te da je napisano urednim rukopisom jer sva pisma moraju biti ručno napisana.Svoja pisma šaljete na adresu: Gradska knjižnica Velika Gorica, “Natječaj za naj pismo”, Zagrebačka 37, 10410 Velika Gorica. Pisma morate poslati u periodu od 27. ožujka do 5. svibnja. Na kuvertu zapišite svoje podatke (ime i prezime, adresa, broj telefona ili mobitela, te e-mail) te u zasebnu zatvorenu kuvertu priložite i pismo. Pismo potpisujete jednakom šifrom kao i kuvertu s podacima.

O naj pismu odlučivat će žiri – književnica Nada Mihoković-Kumrić te knjižničarke Gradske knjižnice Velika Gorica Ivana Grubačević i Lidija Badanjak. Nagrade će se dodjeljivati u dvije kategorijenagrada za dječje naj pismo i nagrada za naj pismo odraslih. U svakoj kategoriji Hrvatska pošta i Gradska knjižnica Velika Gorica dodijelit će nagrade za prva tri mjesta.

Foto: Kronike Velike Gorice/Arhiva