Home Izdvojeno OŠ Kravarsko provodi Erasmus+ projekt “Čuvajući prirodu učimo čuvati sebe”

OŠ Kravarsko provodi Erasmus+ projekt “Čuvajući prirodu učimo čuvati sebe”

Jedan od glavnih ciljeva projekta je zaštita i podrška mentalnom zdravlju učenika koristeći prirodu kao dostupan resurs za učenje i poučavanje

PODIJELITE
Foto: OŠ Kravarsko

Tijekom školske godine 2023./24. u OŠ Slavka Kolara u Kravarskom provodi se Erasmus+ projekt “Čuvajući prirodu učimo čuvati sebe”. Jedan od glavnih ciljeva projekta je zaštita i podrška mentalnom zdravlju učenika koristeći prirodu kao dostupan resurs za učenje i poučavanje. Kako ističu iz škole, bogatstvo Vukomeričkih gorica su šume koje trebaju sve češće postati učionice.

“Za jednu seosku, manju školu, OŠ Slavka Kolara u Kravarskom, europski projekt je izuzetno vrijedan kako za učitelje tako i za učenike. Planirano je i realizirano deset aktivnosti mobilnosti učitelja koji su pohađali tečajeve u raznim europskim zemljama, dvije mobilnosti učitelja u kojima su učitelji posjetili odgojno-obrazovne ustanove kako bi se pratio rad sustručnjaka, realizirana je grupna mobilnost učenika te je u našu školu pozvan stručnjak kako bi prenio svoja specifična znanja našim učenicima i učiteljima. Projekt je u potpunosti financiran sredstvima Europske unije”, govore iz škole.

U posljednje vrijeme svjedoci smo smanjivanja boravka i aktivnosti djece na otvorenom, dok u istom razdoblju bilježimo sve veći broj djece koja doživljavaju teškoće u području mentalnog zdravlja. Briga za mentalno zdravlje djece danas je važna tema jer uz obitelj i svi sudionici odgoja i obrazovanja djece imaju svoju ulogu.

Stručnjaci navode česte poremećaje mentalnog zdravlja kod djece: depresiju, anksioznost, agresivnost, poremećaje u prehrani, samoozljeđivanje i samoubojstva. Spominje se i nova dijagnoza ekranitis, vrsta digitalnog autizma jer djeca pretjerano koriste ekrane.

Jedan od načina kako možemo promicati mentalno zdravlje učenika, jačati psihološku otpornost i razvijati kompetencije važne za nastavak školovanja i život je vrlo jednostavan, boravkom u prirodi. Priroda je poticajno okruženje za spoznajni, socio-emocionalni i fizički razvoj.

Interdisciplinarnim pristupom izvan zidova učionice potaknut će se motivacija za učenje, aktivno učenje, promjena pristupa učenju, spremnost za rješavanje problema i odgovornost. Potiče se dubinsko i trajno učenje, posebice primjena znanja i vještina u novim situacijama i kreativnost učenika.

Pred učenike se postavljaju zahtjevi koji su izazovni, ali realistični, u kojima oni mogu pokazati stečena znanja, ali i   sposobnosti i vještine u različitim okružjima. Konačni cilj je stjecanje kompetencija koje se vrednuju u kontekstu njihove primjene u svakodnevnome životu.

Upravljanje osjećajima i ponašanjem, razvoj kvalitetnih komunikacijskih vještina i suradnja spontano se događaju kao i fizički razvoj tijekom aktivnosti učenja u prirodi.

Rast ekološke svijesti kod učenika je još jedna i jednako važna dimenzija. O svim projektnim aktivnostima možete saznati više na mrežnoj stranici projekta: https://sites.google.com/view/erasmus-slavkakolara/kravarsko