Home Izdvojeno Oprez! Tigrasti komarac stigao na goričko područje

Oprez! Tigrasti komarac stigao na goričko područje

PODIJELITE

Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije prilikom monitoringa komaraca na području Grada Velike Gorice uočio je prisustvo tigrastog komarca ( Aedes albopictus). Riječ je o izrazito prilagodljivoj vrsti koja je izrazito agresivna i aktivna tijekom cijelog dana, za razliku od običnog komarca. Ova vrsta komarca prenosi različite arboviruse poput uzročnika Chikungunya groznice, žute groznice, dengue, Zika virusne bolesti i drugih.

Kako bi se zaštitili od komaraca izbjegavajte boravak na otvorenom u sumrak i zoru kada su komarci najaktivniji, zaštite prozore i vrata mrežama protiv komaraca, na otvorenom nosite odjeću dugih rukava i duge hlače, koristite repelente i uređaje protiv komaraca.

Radi uklanjanja uvjeta u okolišu koji pogoduju razvoju i razmnožavanju komaraca čije je suzbijanje od javnozdravstvene važnosti, Zavod je dao naputke za asanacijsko-sanitacijske mjere u okolišu koje su dužne provoditi sve pravne i fizičke osobe.

Ulice, trgovi, javna i privatna dvorišta, kuće i njihove okućnice, otkriveni tereni i njihovi pripadajući dijelovi u gradu i selu trebaju se održavati na takav način da oborinske vode ili vode drugog podrijetla mogu otjecati bez mogućnosti da stvaraju stagnaciju.

komarci,-licinke,-ustajala-voda

U okruženjima gdje žive i borave ljudi treba izbjegavati nakupljanje vode u kantama, kanticama, bačvama i posudama. Kade, bačve i posude za zalijevanje vrtova, treba pokriti s pokrovima od plastike ili sličnog nepromočivog materijala ili mrežom protiv komaraca. U vrtovima i dvorištima treba obratiti pažnju na mjesta gdje se nakuplja kišnica, a posude u kojima se nakuplja voda kao tanjurići ispod vaza za cvijeće, posude iz kojih životinje piju vodu treba periodički prazniti i čistiti svakih sedam dana.

Na grobljima bi se vaze za cvijeće trebale puniti vlažnim pijeskom ili se voda mora tretirati nekim larvicidnim proizvodom pri svakoj zamjeni cvijeća. U slučaju kad se upotrebljava umjetno cvijeće vaza i dalje mora biti napunjena vlažnim pijeskom ako je na otvorenome. Sve posude koje se povremeno koriste za cvijeće i zalijevanje moraju se odlagati tako da se izbjegne nakupljanje vode u slučaju kiše.

Na deponijima auto guma svaku auto gumu u dolasku i u odlasku potpuno isprazniti od eventualnog sadržaja vode. Gume treba složiti u piramide i preslagivati svakih 15 dana te ih pokriti nepropusnim pokrivalom tako da se onemogući nakupljanje vode. Treba provesti dezinsekciju auto guma koje nisu pokrivene unutar sedam dana nakon bilo koje oborine. Nadležnom zavodu za javno zdravstvo treba poslati obavijest o datumu i satu u kojem će se provesti dezinsekcija, kao i o upotrijebljenom sredstvu. U slučaju prisutnosti larvi i/ili krilatica komarca vrste Aedes albopictus u unutrašnjosti deponija auto guma, utvrđenog prilikom kontrole infestacije treba provesti dodatne tretmane dezinsekcije.