Home Gospodarstvo Od sutra u većinu javnih ustanova bez covid potvrda

Od sutra u većinu javnih ustanova bez covid potvrda

Ublažene su i mjere za okupljanja u zatvorenom te otvorenom prostoru

PODIJELITE

Nacionalni stožer danas je donio šest novih odluka, kojima su ublažene mjere za okupljanja u zatvorenom i otvorenom prostoru. Ukinuto je obvezno testiranje kao i covid potvrde za ulazak u prostore javno-pravnih tijela, što će uvelike olakšati situaciju i zaposlenima i građanima koji trebaju njihove usluge.

Kako prenosi N1, mjere koje se odnose na javni prijevoz, rad trgovina, korištenje maski i prelazak granica produžene su do 31. ožujka. Odluka o okupljanjima također se ublažava. Od 1. ožujka na otvorenim prostorima biti će moguće okupljanje 100 osoba umjesto dosadašnjih 50, a u zatvorenim prostorima 50 umjesto 25 osoba. Ublaženi su uvjeti i za održavanje dopuštenih okupljanja u zatvorenim i otvorenim mjestima uz predočenje covid potvrda. Dosad su se takva okupljanja mogla održavati samo uz suglasnost lokalnih stožera, a od sutra ta suglasnost više nije potrebna.

Što se tiče sportskih natjecanja, ukida se ograničenje maksimalnog broja gledatelja na otvorenom, a u zatvorenom je moguća 50-postotna popunjenost tribina umjesto dosadašnjih 20 posto.

Od sutra prestaje važiti mjera obveznog testiranja na covid-19 i predočenje dokaza o testiranju, cijepljenju ili preboljenju kao uvjeta za ulazak u prostore javno-pravnih tijela. Zaključeno je da, s obzirom na stupanj imunosti i kratko zadržavanje stranaka, više u toj mjeri ne postoji opasnost koja bi dovela u pitanje funkcioniranje državnih i javnih službi.

No, covid potvrde i dalje će vrijediti u ustanovama socijalne skrbi kao i zdravstvenim ustanovama.