Home Izdvojeno Od otpada do umjetničkih djela

Od otpada do umjetničkih djela

Posjetili smo OŠ Jurja Habdelića koja je na dan škole imala terensku nastavu na odlagalištu, vodocrpilištu i reciklažnom dvorištu, dok je dio učenika izrađivao umjetnička djela od otpada

PODIJELITE

Kako od otpada napraviti prava mala umjetnička djela, kako otpad ponovno upotrijebiti, kako pravilno odložiti i reciklirati? O svemu tome jučer su više naučili osnovnoškolci iz OŠ Jurja Habdelića koje je povodom Dana škole posjetila delegacija Ekoregije Velika Gorica, te u suradnji s VG Vodoopskrbom i VG Čistoćom organizirala im odlazak na Vodocrpilište, na reciklažno dvorište i Odlagalište otpada Mraclinska Dubrava gdje su naučili i više o tom neopasnom odlagalištu otpada.

Edukacija djece na temu postupanja s otpadom, recikliranja te zaštite vodnih resursa projekt je koji se u Habdeliću provodi već drugu godinu za redom, a dio je šireg EU projekta „Pametno gospodarenje otpadom“ koji ima za cilj do 2020. obići 20-ak škola na području Velike Gorice i okolice i djeci predstaviti ovu problematiku koja iz dana u dan, s obzirom na globalno zagađenje, postaje sve prisutniji problem. U projektu je već do sad sudjelovalo 700-tinjak djece, od čega je njih 400-tinjak išlo na „terensku nastavu“, dok je drugi dio sudjelovao u likovnim radionicama u školi.

„Bilo je vrlo zanimljivo i zabavno, ali prije svega edukativno. Važno je da djeca već od malih nogu uče reciklirati i odvajati otpad, a umjetnička djela koja su nastala od otpada bit će prezentirana u sklopu posebne izložbe. Oni čak i roditelje uče tome kad nakon ovakvih radionica stignu kući, mislimo da je to jako važno“, govori nam predsjednik Eko regije Velika Gorica, Josip Kolarec.

Likovne radionice za djecu vodila je profesorica Sanja Kalambura s velikogoričkog Veleučilišta. Ističe kako je radionica ove godine bila nešto zahtjevnija (jer su ove godine uključeni viši razredi osnovne škole), ali je rezultat vidljiv. „Sigurna sam da ćemo održati još niz ovakvih i sličnih radionica jer to je najbolji način da djeca, kroz praktičan rad, i uče“, zaključila je Kalambura. Ove godine viši razredi, i mali su zadatak i sastavit slogan i kolorirati sliku, zahtjevana radionica za djecu, ali rezutat vidljiv. Projekt je financiranje iz EU, pametno gsoodarenje u VG, bit će proveden u 22 školska objekta pa će do 2020 biti jop radionica, odlično je da djeca kroz praktičan rad uče