Home Izdvojeno Obnovom garaže i fasade vatrogasni dom u Turopolju još spremniji za intervencije

Obnovom garaže i fasade vatrogasni dom u Turopolju još spremniji za intervencije

PODIJELITE
Foto: Katarina Drvodelić

DVD Turopolje, društvo jednog od najvećih mjesta u okolici Velike Gorice od sada postaje još spremniji za intervencije. Razlog tomu je obnovljena garaža vatrogasnog doma te većinski obnovljena fasada. Kako nam govori zapovjednik DVD-a Turopolje, Patrik Čunčić, društvo sada ima još veći potencijal za rast i razvoj. Važnost ulaganja u društvo prepoznao je i Grad Velika Gorica.

“Nadograđena je garaža, dio fasade, obnovljeni su unutarnji prostori. Ovo je posebna godina za njih i sve nas, ovo je zahvala za sav rad i angažman koji su pokazali. Imamo više domova u izgradnji, ovo je jedan od onih koji polako završavamo.”, govori gradonačelnik Krešimir Ačkar. Podsjetio je gradonačelnik i na to da je DVD Turopolje ove godine dobilo nagradu Grada, ali i da je predsjednik DVD-a Čedomir primio priznanje na razini Hrvatske za svoj rad. “Čestitamo im na radu i zahvaljujemo, neka ovo bude poticaj svim drugim društvima da dobar rad, kvalitetan pristup i humanost će uvijek biti prepoznati.” Investicija na vatrogasnom domu vrijedna je oko 600 tisuća kuna te će se još urediti pristupne ceste u koje će se uložiti. Iz DVD-a se nadaju i skoroj obnovi ostatka zidova fasadom.

Inače u DVD-u djeluje oko 80 vatrogasaca što uključuje 21 operativnog člana. “DVD Turopolje trenutno raspolaže s jednim putničkim vatrogasnim kombijem i jednim malim navalnim vozilom koje služi za požare u početnoj fazi. S obzirom na to da smo deveto naselje po veličini u Velikoj Gorici i imamom veliku industriju, želja nam je da nabavimo i vatrogasnu cisternu da možemo s time raditi. Garaže, uvjete i ljude imamo, sada čekamo kamion i nadamo se pomoći Grada i Zajednice.”, govori nam Patrik Čunčić, zapovjednik DVD-a Turopolje.

Nabavili su ove godine mnogo nove vatrogasne specijalne opreme u čemu su pomogli svi pomalo – mještani, grad, HVZJ, županija i drugi. “Došli smo u fazu da i mi možemo donirati opremu. Pripremamo je i donirat ćemo je onima koji nemaju nikakvu opremu.”, dodaje Čunčić.

Posebno zahvalan i ponosan je predsjednik DVD-a Turopolje, Čedomir Krizmanić: “Od samih početaka, 2001. godine, započeli smo od nule i sada završili ovaj veliki projekt. Sada je vidljivo da se isplatilo ulagati i mislim da smo svojim radom to i opravdali.”

U DVD-u Turopolje djeluje oko 80 vatrogasaca što uključuje djecu i mladež, govori predsjednik te dodaje kako imaju oko 150 podupirajućih članova. Ove godine su imali oko 70 intervencija samo radi potresa. “Kupili smo dosta opreme jer su mnogi prepoznali naš rad. Zahvaljujemo svima na donacijama, to će im se višestruko vratiti.”, zaključuje.

Zoran Smrekar, predsjednik Mjesnog odbora Turopolje ispričao nam je kako obnova vatrogasnog doma mnogo znači za cijelo mjesto: “Ovo je samo nastavak kohezije između DVD-a Turopolja, Mjesnog odbora i Grada Velike Gorice. Zahvaljujemo se Gradu na razumijevanju što nam je omogućio rekonstrukciju.” Dodaje kako su ove godine kao Mjesni odbor pokrenuli nekoliko zahtjeva prema gradu poput izgradnje parkirališta kod željezničkog kolodvora te kako su ove godine po prvi puta imali Advent u mjestu koji je kod građana odlično prošao.