Home Izdvojeno Obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom: U rad puštena podizna platforma u...

Obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom: U rad puštena podizna platforma u Dvorani Gorica

"U teškim smo i izazovnim vremenima, ali ćemo nešto ovako bitno kao osobe s invaliditetom stavljati pod prioritetni sadržaj"

PODIJELITE

Danas se u Pučkom otvorenom učilištu obilježio nadolazeći Međunarodni dan osoba s invaliditetom. Ovaj datum ističe se u zajednicama i društvima kako bi se postigla jednakost u ostvarivanju ljudskih prava i sudjelovanju osoba s invaliditetom u društvu.

Cilj obilježavanja ovakvih dana je usmjeravanje pozornosti na pristupačnost svakodnevnih, a posebice kulturnih ustanova osoba s poteškoćama u kretanju i osobama s invaliditetom. Tako je danas službeno u pogon puštena podizna platforma u Dvorani Gorica kojom će se moći koristiti osobe s poteškoćama u kretanju.

“Ove godine sam izuzetno sretan. Od ideje do realizacije za podiznu platformu je prošlo malo više od pola godine. Zaista sam sretan i zadovoljan što je ova zgrada sada apsolutno pristupačna osobama s invaliditetom.”, govori predsjednik gradskog Povjerenstva za osobe s invaliditetom Darko Matić i dodaje kako će se po pitanju pristupačnosti uskoro kupiti i novo vozilo za prijevoz osoba s poteškoćama, a to će biti treće vozilo Grada za ove namjere.

Poboljšanje pristupačnosti i suradnje potvrđuje i gradonačelnik Krešimir Ačkar: “Drago nam uoči Međunarodnog dana osoba s invaliditetom naći se s ljudima kojima treba skinuti kapu i odati veliku zahvalnost za sve što čine za one kojima je to potrebno kako bi im život bio što lakši te kako bi ostvarili do sada nedostupne stvari. Od prošlog puta kada smo se našli smo riješili veći dio stvari te su stvari krenule na bolje. Za preko 200 posto smo povećali budžet Saveza osoba s invaliditetom.”, govori o pozitivnim pomacima gradonačelnik Ačkar te dodaje kako je u tijeku izgradnja rampe u Ulici Slavka Kolara, a nastavlja se i s akcijom “Jednaki u igri” te je povećana subvencija za osobe s invaliditetom po pitanju prijevoza. “U teškim smo i izazovnim vremenima, ali ćemo nešto ovako bitno kao osobe s invaliditetom stavljati pod prioritetni sadržaj”, zaključuje.

Prema posljednjim podacima, u Hrvatskoj živi preko 500 tisuća osoba s invaliditetom, a u našem gradu ih je oko 6.000. U Velikoj Gorici su do sada mnoge stvari učinjene za osobe s invaliditetom, no Matić vjeruje da još uvijek postoji prostora za napredak: “Istaknuo bi poteškoće kod zapošljavanja osoba s invaliditetom u Velikoj Gorici. Učinjeni su pomaci i sve je više gradskih tvrtki i ustanova koje zapošljavaju osobe s invaliditetom, ali bi trebalo i moglo više i bolje. Jedan posao za osobu s invaliditetom je za nju životna sigurnost, integracija i potiče samopoštovanje.”

Prema Konvenciji Ujedinjenih naroda o pravima osoba s invaliditetom, osobe s invaliditetom uključuju one osobe koje imaju dugotrajna tjelesna, mentalna, intelektualna ili osjetilna oštećenja koja u međudjelovanju s različitim preprekama mogu sprečavati njihovo puno i učinkovito sudjelovanje u društvu na jednakoj osnovi s ostalima.