Home Zanimljivosti Obilježavamo Svjetske dane ptica selica

Obilježavamo Svjetske dane ptica selica

PODIJELITE

U Zagrebačkoj županiji svibanj je mjesec u kojem se obilježava Svjetski dan ptica selica. Tako je proteklog vikenda dvadesetak umjetnika, profesionalaca i amatera, iz Zagreba, Samobora, Karlovca i Pisarovine, sudjelovalo na likovnoj koloniji u Zavičajnom muzeju Donja Kupčina, a kolonija je bila posvećena jednoj od najpoznatijih ptica selica, bijeloj rodi.

“Slike prikazuju život roda, njihova staništa, okoliš, prostor na kojem borave, čime se hrane ali i selidbu, a sve ćemo slike predstaviti na zajedničkoj izložbi pod nazivom „Rodino Ljeto u Kupčini”, govore organizatori- Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije i Turistička zajednica Općine Pisarovina.

“Cilj kolonije je povezati kulturnu i prirodnu baštinu Zagrebačke županije kako bismo istaknuli važnost suživota čovjeka i prirode. Opstanak roda ovisi o trudu čovjeka i društva u očuvanju prirodnih staništa i tradicijskih krajolika. Obzirom na broj koliko ih imamo u županiji, možemo zaključiti da rode vole Zagrebačku županiju.“, kaže Ravnateljica Javne ustanove Zeleni prsten Zagrebačke županije Tatjana Masten Milek.

Rode većinu svog života provedu kraj čovjeka, gnijezde se u selima, na krovovima kuća, crkava, vatrogasnih domova, štagljevima, stupovima od struje, a hrane na poljoprivrednim površinama. Do kraja mjeseca još je niz zanimljivosti posvećenih ovoj selici; nagradni foto natječaj za djecu „Uhvati me ako možeš“, Likovne radionice za djecu „U rodinu gnijezdu“, radionica „Zabavna pustolovina rode Katice“, izložba fotografija o rodama…