Home Izdvojeno Nema mjesta u Jagodnom, ne ostavljajte pse na ulici

Nema mjesta u Jagodnom, ne ostavljajte pse na ulici

Sklonište za pse u Jagodnom već je sada prešlo kapacitete, pasa lutalica ima, a bit će ih još i više u ljetnim mjesecima kad građani odlaze na more, a životnije završe na ulici

PODIJELITE

Gradsko sklonište za pse u Jagodnom već je sada prešlo kapacitete, pasa lutalica ima i dalje, a bit će ih još i više, posebice u ljetnim mjesecima kad građani odlaze na more, a životnije tada, na žalost, zbog neodgovornih skrbnika, završe na ulici. Na kraj tome ne može stati ni zakon, pa je onda odgovornost na svakome od nas, govori nam Martina Vujnović iz Skloništa za pse u Jagodnom koja apelira na građane da brinu o svojim ljubimcima.

“Ljudi moraju biti svjesni da imaju uz sebe živo biće koje treba hraniti, njegovati, šetati, potrebna mu je pažnja. Mnogi se ponašaju neodgovorno i ostavljaju pse umjesto da i njih povedu sa sobom na more”, govori naša sugovornica.

Iz Jagodnog tako stiže apel da i ove sezone razmislite prije nego odlučite napustiti životinju, a sebi priuštiti lagodan odmor negdje na moru.

Iako djeluje tek godinu dana kroz sklonište u Jagodnom do sad je prošlo 300-injak pasa koje su, više ili manje uspješno, udomili, s obzirom na to da novi zakon koji je na snazi više ne dozvoljava uspavljivanje životinja. Samo je lani udomljeno 200 pasa, no većina njih koje sklonište prima u vrlo su teškom psihičkom i fizičkom stanju. “U zadnje vrijeme imamo pse u teškim stanjima, bilo od ugriza drugih pasa, nastradalih od automobila ili ljudske ruke, a o psihičkom stanju da i ne govorimo. Trenutno je sedam pasa teškog psihičkog stanja, oni ne prilaze ljudima, boje se, stran im je dodir i zaista treba vremena da bi se takav pas oslobodio i kvalitetno udomio”, govori nam Martina.

Ono što možete je pomoći i to na bilo koji način; udomljavanjem ili zbrinjavanjem. I u Jagodnom su stalno u potrazi za volonterima pa i ovdje možete kvalitetno uložiti svoje slobodo vrijeme i upoznati možda neke nove, četveronožne prijatelje.