Home Izdvojeno Nastavljena energetska obnova zgrade srednjih škola

Nastavljena energetska obnova zgrade srednjih škola

Ulaže se više od 30 milijuna kuna, a obnovom zgrade doći će do osjetne uštede energenata

PODIJELITE

Iako je zdravstvena kriza pogodila velik dio gospodarskog sektora, u ovim je vremenima lijepo čuti da se bar nešto nastavlja, a to su- građevinski radovi na energetskoj obnovi goričkih srednjih škola; Srednje strukovne škole, Ekonomske i Gimnazije Velika Gorica. U tu se svrhu ulaze više od 30 milijuna kuna, a obnovom zgrade doći će do osjetne uštede energenata te će biti omogućeno korištenje obnovljivih izvora energije.

Nova fasada, led rasvjeta, rekonstrukcija krova

Građevinski radovi obuhvaćaju rekonstrukciju vanjskih zidova, odnosno izvedbu toplinske fasade, i na zgradi škole i na sportskoj dvorani. Zamijenit će se i vanjska stolarija, sada drvena, energetski učinkovitijom PVC stolarijom, a rekonstruirat će se i krov. U sportskoj dvorani bit će instalirana dizalica topline zrak-voda za grijanje i hlađenje ventilacijskog sustava, postojeća rasvjeta zamijenit će se energetski učinkovitijom LED rasvjetom, a obnovit će se i eventualno dotrajale instalacije. Uvest će se i daljinsko automatsko mjerenje potrošnje energenata i vode s unosom podataka u informacijski sustav za gospodarenje energijom.

“Počelo je uklanjanje postojećega kosog limenog krova, nakon čega slijedi izvedba odgovarajuće toplinske zaštite ravnoga krova na granicama grijanoga i negrijanoga prostora. Na južnim pročeljima zgrade škole bit će postavljeni brisoleji koji će zasjeniti staklene površine, a strojarski radovi obuhvaćaju pripremu sustava grijanja za izvedbu nove toplinske podstanice. Projektiran je novi sustav pripreme potrošne tople vode, na način da on bude optimalan i potpuno funkcionalan neovisno o izvedbi nove toplinske podstanice. Rekonstruirat će se sustav grijanja i na njega ugraditi termostatski setovi, a u prostorijama gdje se odvija nastava ugradit će se ventilacija za izmjenu zraka”, pojašnjava Velimir Kokot, pročelnik za EU fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju Zagrebačke županije, ujedno i voditelj projekta

Ušteda energije od 80 posto

Realizacijom svih planiranih mjera, godišnja ušteda energije za grijanje iznosit će nešto više od 80 posto, a godišnja ušteda primarne energije 75 posto. Očekuje se i godišnje smanjenje emisije štetnih stakleničkih plinova za 81 posto, a nakon završene obnove zgrada će iz sadašnjega energetskog razreda “D” prijeći u energetski razred “A”.

Nositelj projekta je Zagrebačka županija, a radovi se sufinanciraju sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj. Od ukupne vrijednosti 30,8 milijuna kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj bespovratno je dobiveno 15,1 milijun kuna, dok je u proračunu Zagrebačke županije osigurano 15,6 milijuna kuna.