Home Kultura Nakon blagdanske pauze ponovo otvorena izložba ”Kultura stanovanja u Velikoj Gorici 1945.-1990.”

Nakon blagdanske pauze ponovo otvorena izložba ”Kultura stanovanja u Velikoj Gorici 1945.-1990.”

U sklopu postava ove izložbe svoje je mjesto našla i Novogodišnja čestitka Velikogoričkog lista iz prosinca 1979. godine, a koja prikazuje naselje za kolektivno stanovanje Galženica

PODIJELITE

Nakon blagdanske stanke, kao što smo već izvještavali, ponovo je otvorena izložba ”Kultura stanovanja u Velikoj Gorici 1945.-1990.”, koja prikazuje kako su arhitekti u drugoj polovici 20. stoljeća oblikovali velikogorički prostor, sukladno zahtjevima i potrebama svoga vremena, istovremeno ostavljajući prostore na korištenje zajednici u budućnosti.

Sve to pokazuje upravo ova izložba, postavljena od strane kustosice Antonie Vodanović, Kristine Vujice i Ivane Haničar Buljan.

Izvor: Galerija Galženica/web

Dio izložbe čini i vremenska lenta, duga 6 metara, na kojoj su kroz novinske članke iz Velikogoričkog lista prikazani neki od bitnih trenutaka iz doba modernizacije i urbanizacije grada za vrijeme socijalističke Jugoslavije te izgradnje novih stambenih radničkih naselja na periferiji grada i pratećih sadržaja nužnih za kvalitetu i kulturu življenja u urbanoj zajednici.

U sklopu postava ove izložbe svoje je mjesto našla i Novogodišnja čestitka, Velikogoričkog lista, iz prosinca 1979. godine, a koja prikazuje naselje za kolektivno stanovanje Galženica čija je realizacija pod vodstvom G. P. Industrogradnja trajala od 1972. – 1980. godine. Dominantan motiv je prvi velikogorički neboder s vodospremom, po projektu arhitekta Đure Mirkovića.

Podsjećamo, izložbu možete pogledati u radnom vremenu galerije:

  • ponedjeljak, srijeda i petak: 10 – 16 h
  • utorak i četvrtak: 16 – 20 h

Bit će otvorena za javnost sve do 21. siječnja 2022. godine.

*Ulaz uz predočenje COVID potvrde