Home Sport Maskota Turki se vraća u Turopolje

Maskota Turki se vraća u Turopolje

Navijači i građani proteklog vikenda izabrali ime za maskotu KK Gorica

PODIJELITE
Foto: KK Gorica/web

Proteklog vikenda svi navijači i simpatizeri Košarkaškog kluba Gorica imali su priliku putem klupskih Facebook i Instagram profila izabrati ime novoj klupskoj maskoti. Navijačima i prijateljima Kluba na glasovanje su bila ponuđena dva prijedloga imena: Taurus i Turki, a najveći broj glasača odabrao je ime „Turki“.

Podsjetimo, ime je dodijeljeno maskoti za koju su, od dvije ponuđene opcije, nedavno glasovali svi sudionici velikogoričke Košarkaške mini lige te članovi svih selekcija KK Gorica.

Riječ je o Turkiju – velikom i simpatičnom autohtonom biku Turopoljskog kraja koji se zahvaljujući KK Gorici i glasovima naših Turopoljaca nakon nekoliko stoljeća vraća u kraj koji je po njemu dobio ime – Turopolje.

Naime, Tur – veliko euroazijsko govedo, kojeg krase veliki rogovi, visina i do dva metra te težina i do 1500 kilograma, nekada je dominirao kako Turopoljskim krajem tako i europskim stepama i vlažnim šumama, ali je razvojem poljoprivrede i širenjem obradivih površina gubio svoje stanište i polako iščezavao. Zadnji primjerci Tura u našem kraju zabilježeni su s prijelaza iz 17. na 18 stoljeće. I dok stručnjaci križanjem raznih vrsta goveda kojima je Tur bio predak, kao što je na primjer poznato istarsko govedo Boškarin, pokušavaju ovu životinjsku vrstu vratiti u prirodu, navijači Gorice imat će ga kao klupsku maskotu priliku viđati uz parket KK Gorica na svim premijer-ligaškim utakmicama.