Home Izdvojeno KUD Čiče: Na zabavan način o recikliranju uz OŠ Novo Čiče!

KUD Čiče: Na zabavan način o recikliranju uz OŠ Novo Čiče!

'Želja nam je da mjerodavne institucije prepoznaju važnost projekta te da u narednom periodu u svim velikogoričkim osnovnim školama napravimo edukaciju za učenike od prvog do četvrtog razreda'

PODIJELITE

Kulturno umjetničko društvo ”Čiče” Novo Čiče, posljednjih nekoliko godina sve više radi na različitim projektima po pitanju mladih, starijih osoba, volontiranja i zaštite okoliša. Osim toga, Društvo je sudionik i organizator mnogobrojnih ekoloških akcija, a dio akcija dobio je nagrade i na državnoj razini.

Jedan takav, najnoviji, projekt nosi naziv “Etno naselje Novo Čiče u svrhu edukacije djece i mladih o zaštiti prirode i okoliša” i provodi se u partnerstvu s OŠ Novo Čiče.

Cilj ovog projekta je stvoriti novi sadržaj unutar prostora Etno naselja u kojem će djeca moći naučiti način na koji čovjek utječe na prirodu, kako se može smanjiti negativan utjecaj na prirodu (recikliranjem i odvajanjem otpada, naučiti ponešto o održivom načinu konzumacije proizvoda iz staklenki i sl.) te način na koji su starije generacije uspijevale živjeti u većem skladu s prirodom te su zato imale i manji negativan utjecaj nego današnje generacije. Svrha projekta je povećati razinu znanja korisnika projekta o vrstama otpada i važnosti zašite okoliša, a što će biti mjereno pomoću ankete prije i nakon prolaska kroz počnu stazu.

Kroz dva dana edukacije svi učenici OŠ Novo Čiče, od prvog do četvrtog razreda prošli su edukaciju i na kraju zasluženo dobili diplome da su postali čuvari prirode. Osim diplome svaki učenik dobio je i sok koji je u svrhu edukacije bio u raznim ambalažama ( staklena boca, limenka, tetrapak…).

Red učenja, red zabave…

Dječji usklici bili su dovoljan dokaz koliko je projekt zabavan, a jedna od učiteljica, gospođa Branka Hemen, koja je sudjelovala sa svojim razredom, slaže se da je ovakav način prezentiranja edukativnog sadržaja djeci od prvog do četvrtog razreda, učinkovit jer djeci kroz zabavu prikazuje edukativne teme.

-Proljetni dan i prekrasno okruženje savršeni su za boravak u prirodi. Naročito, ako se uz igru može i naučiti kako očuvati prirodne ljepote. Naši marljivi učenici brzo su usvojili nova znanja koja će primjenjivati i u školi i kod kuće. Posebno oduševljenje nastalo je kad su spoznali da su prilikom uručenja diplome postali “Čuvari prirode” – kaže učiteljica.

Ono što je osobito zanimljivo je da su djeca sudjelovala u procesu upotrebe nečega (sokova) od čega je došlo do otpada kojeg su onda odložila u za to predviđene kante kako bi se taj otpad reciklirao.

-Cijela edukacije traje oko 60 minuta, edukacije počinju popunjavanjem ulaznog upitnika gdje mi možemo vidjeti početno znanje učenika, nakon toga učenicima ponudimo sok kako bismo prikupili ambalaže različite vrste otpada, te odlazimo do poučnog poligona. Kroz deset poučnih tabli tada djeci nastojim dati osnovne informacije o prikupljanju i razvrstavanju otpada. Po prolasku poligona podijelimo im rukavice te kroz praktični rad možemo uvidjeti koliko su pratila i slušala „predavanje“. U sklopu projekta stvoren je i mali poučni deponij na kojem se nalazi razni otpad te ga djeca razvrstavaju u ponuđene kante – kazala je učiteljica Branka Hemen.

I na samom kraju ostaje izlazni upitnik gdje vidimo koliko su djeca stekla novog znanja – rekao je Stipo Duvnjak, predsjednik KUD-a Čiče.

S obzirom na to da se edukacija pokazala jako zanimljivom djeci i učiteljima, u planu je proširiti projekt i na ostale velikogoričke osnovne škole.

-Želja nam je da mjerodavne institucije prepoznaju važnost projekta te da u narednom periodu u svim velikogoričkim osnovnim školama napravimo edukaciju za učenike od prvog do četvrtog razreda. Prednost projekta je ta da se može provoditi na svim lokacijama odnosno školskim dvorištima, prilagođen je i zanimljiv djeci, a daje im osnovno znanje o prikupljanju i razvrstavanju otpada – zaključuje Stipo Duvnjak.