Home Vijesti Kreću online upisi prvašića, evo koja pitanja će roditelji morati odgovoriti

Kreću online upisi prvašića, evo koja pitanja će roditelji morati odgovoriti

Neka pitanja su o tome je li dijete doživjelo traumu, kakvo je dijete u socijalnom kontaktu s vršnjacima, ima li smetnje..

PODIJELITE

Od ove godine se na razini svih županija upisi u prve razrede osnovnih škola provode elektroničkim putem korištenjem Nacionalnog informacijskog sustava upisa u osnovne škole. Ovo znači da roditelji online podnose zahtjev za upis, privremeni upis ili privremeno oslobađanje od upisa. Online upisi trajat će do 31. ožujka.

Evo nekoliko smjernica kako koristiti sistem i kakva vas pitanja čekaju.

  • Za početak se trebate ulogirati na e-upise putem NIAS sustava. Odaberite “Popis djece” kako biste dobili informacije o djetetu koje upisujete.
  • Birajte između opcija – redovan upis, redovan upis za djecu s poteškoćama u razvoju te privremeno oslobađanje od upisa.
  • Ako odaberete redovan upis, prvo će vam se pojaviti podaci prvog roditelja i moguće je da ćete neke podatke trebati dodati ako već ranije nisu ubačeni. Ispunite podatke i za drugog roditelja ako nisu upisani.
  • Tada će vam se pojaviti podaci o djetetu i slijedi postupak izbora osnovne škole. Odabir osnovne škole se vrši na temelju adrese, no nudit će vam se i druge opcije škola kojima dijete ne pripada po adresi. U ovom dijelu odabirete i strani jezik te izborne predmete – engleski ili drugo, informatika, vjeronauk i drugo.
  • Dio pitanja odnosi se i na podacima o obitelji – odnosi, s kime dijete živi, postoje li administrativne zabrane prilaska djetetu, koliko djece već polazi školu, je li obitelj korisnik centra za socijalnu skrb i slično.
  • Nakon toga upisujete je li dijete išlo u vrtić, predškolu ili ništa od navedenoga te koji je željeni strani jezik. Ovdje će biti i pitanje o potrebi organiziranog prijevoza.
  • Zadnji dio inicijalnog upitnika ispituje o vašem djetetu, ali od početaka – pita se kakav je bio porod, je li dijete doživjelo traumu, kakav mu je govor, ima li smetnje, kakav mu je sluh, kako se ponaša s vršnjacima, kako reagira kada se odvaja od roditelja, kakvo mu je uobičajeno ponašanje, je li imalo odgodu upisa godine ranije i ostalo.
  • Na kraju trebate provjeriti informacije i slati zahtjev. Zahtjev možete i preuzeti na vlastito računalo. Proces ne bi trebao trajati duže od 15 minuta.

Podsjećamo, rok za upis djece u prvi razred osnovne škole odvijat će se do 15. lipnja 2024. godine. Upis će biti moguć u svim osnovnim školama na području Grada Velika Gorica te općina Kravarsko, Orle i Pokupsko. Ovdje je popis i raspored za sistematske preglede koje djeca trebaju obaviti prije upisa.

Roditelji koji nemaju pristup portalu e-Građani trebaju se javiti školi kojoj pripadaju koja će onda izvršiti prijavu.