Home Izdvojeno Kotlovina, grah, brudet, perkelt, gulaš, šaran, sarma i kolači. Gastro za 10!

Kotlovina, grah, brudet, perkelt, gulaš, šaran, sarma i kolači. Gastro za 10!

Divan dan, još bolja hrana, malo dobrog vina, atmosfere i druženja- recept su za uspješan Gastro fest. Evo kako je bilo ove godine...

PODIJELITE

Nema manifestacije do Gastra Turopolja. U to smo se i ove godine mogli uvjeriti jer ne samo da je Gastro postao punoljetan, ovaj gorički gastronomski kutak zaista je odrastao i pretvorio se u manifestaciju koja i organizacijom i ponudom nadmašuje sve do sada.

Kuhali su svi! I mali i veliki

U natjecateljskom djelu za najbolju Turopoljsku kotlovinu bilo prijavljeno 37 ekipa, predstavilo se 15-tak ugostitelja s područja Grada Velike Gorice, kuhale su i pekle i goričke udruge, na Gospodarskom su sajmu svoje proizvode predstavila 32 obrtnika, obrazovne institucije, vrtići… Održani su i Dani meda pa su s medom i pčelinjim proizvodima stigli i pčelari, za vino su se pobrinuli vinari, a mlade snage predvodili su učenici Srednje strukovne škole Velika Gorica i to s prezentacijom atraktivnih frizura i manikura, a kuhali i spremali jela naših baka.

KUD Čiče okupio je sve svoje snage i ponudio rekordan broj specijaliteta

 

Svaki stol bio je pun, mirisav, ukrašen i sladak…a jednom kad je ručak počeo sve se pojelo u roku “keks” „Mi pečemo starinske domaće kolače po recepturama naših baka. Imamo dobar odaziv i već stalnu klijentelu koja nam dolazi već treću godinu zaredom. Tu štrudle, gibanice, zlevanke, suhe šljive i orasi, svega ima!“, govori nam Goga Kovačić iz KUD-a Gradići. Tu je i KUD Čiče. Predsjednik Stipo Duvnjak ima pune ruke posla, zajedno s još 20-tak volontera, kuhara, koji spremaju razne delicije- od roštilja, šarana, bunceka s kiselim zeljem, slastica od buče… „Cijeli pogon radi. Ove godine kuhamo na donacije. Ljudi nas već prepoznaju i zadovoljni su, ukusno im je što je nama dobar poticaj i motivacija“, govori Duvnjak.

I na bonove i gotovinu i- humanitarno

Na Turopoljskom nedjeljnom ručku koji je zaokružio Gastro tjedan u Velikoj Gorici našlo se zaista od svega pomalo i za svačiji ukus. Najviše je bilo kotlovine, ugostitelji su predstavljali svoju ponudu; od domaćih jela po tradicionalnoj recepturi, do morskih plodova, pizze ili brze hrane. I ove su nam godine stigli Korčulani sa svojim tradicionalnim jelima, a ako ste bili za ćevape, hamburgere i fast food onda ste se sigurno zadržali Kod Brke, našeg stalnog sudionika Wok by Matija. I to nije sve. Ove godine Gastro je dao prostor i humanitarnim udrugama. VG Legacy i Buvljakuše prodavale su specijalitete i kolače, a sav je prihod išao u humanitarne svrhe, za Dječju bolnicu Srebrnjak i liječenje teško bolesnih djevojčica. „Skuhale smo brudet, vinski gulaš, ima palente, kolača u izobilju, pripremile smo tombolu, rakiju… Nema čega nema, a kasica nam se lijepo puni“, govori nam buvljakuša Sandra Barić koja dodaje kako će istu akciju za dvije djevojčice  nastaviti i u prosincu jer treba skupiti gotovo 400 tisuća kuna „Čini se nedostižno, ali ovo je tek početak. Ništa nije nemoguće“, govori nam Sandra.

VG Legacy skupio je pak 4105 kuna za kupnju respiratora i monitora životnih funkcija za dječju bolnicu Srebrnjak. “Ništa nije veće i ljepše od zajedništva. VG Legacy team je skuhao duplu količinu hrane od one dogovorene, kako bi ovaj krug humanosti koji je krenuo od svih vas koji ste donirali, zatvorili na način da sutra korisnike pučke kuhinje Crvenog križa počastimo sa finim ručkom”, poručila je Dalija Zubek.

VG Buvljakuše

Najbolju kotlovinu pripremili gorički vatrogasci!

A nije nemoguće ni da vatrogasci skuhaju najbolju kotlovinu. Iako je ove godine bio rekordan broj ekipa i svi su dali sve od sebe titulu najbolje kotlovine ponijela je ona DVD-a Velika Gorica. Slijedi ih Udruga „Izvorni običaji” iz Kosnice, te DVD Velika Mlaka. Završnu riječ kod ocjenjivanja kotlovine i ove su godine imali naši vrsni kuhari Ante Martić i Tomislav Špiček. Najuređeniji stol imali su DVD Dugi rat, DVD Ribnica i DVD Kurilovec, a najveselije ekipe bile su iz DVD-a Lomnica, udruge Izvorni običaji i KUD-a Stari grad „Lukavec“

Šef gastro žirija, Tomislav Špiček u akciji

 

Za organizaciju i ove godine petica ide Turističkoj zajednici Velike Gorice i Udruženju obrtnika koji su još jednom dokazali kako Gorica ima svoju tradiciju ali i svoju ponudu te s uspjehom može parirati, ako ne i predvoditi, gastro ponudu u Zagrebačkoj županiji.

„Želimo pokazati da u Turopolju postoji puno kvalitetne ponude. Tu se može doći na ručak, na druženje ili proslavu. Blizu smo, kvalitetni smo i otvoreni smo“, govori nam direktorica TZVG Milada Mesarić te dodaje kako ni lokacija oko Turističkog ureda nije slučajna. „Sve više sugrađana ovaj prostor prepoznaje kao centar grada i ovime želimo to još više potaknuti i afirmirati. To je mjesto s kojeg i naši turisti kreću u razgledavanje Gorice i Turopolja“, zaključuje Mesarić.

MIlada Mesarić i Ivana Alilović u dobrom društvu

Zadovoljna ponudom bila je i direktorica TZ Zagrebačke županije, Ivana Alilović. „Ovogodišnji Gastro Turopolja svojom punoljetnošću dobiva veliki značaj i sigurno je zamašnjak turizmu Zagrebačke županije. Velika Gorica prednjači u novitetima i inovativnosti i vjerujemo da će ova manifestacija, ne samo brojem i dolascima gostiju, sudionika i ugostitelja, dati novu smjernicu razvoju Velike Gorice kao gastro destinacije Zagrebačke županije“, zaključila je Alilović.

I za kraj dodajmo kako su za dobru atmosferu i skidanje kalorija plesom bili zaduženi TS Harmonija, a program su vodili Davor Dretar Drele i Ana Katulić.

GALERIJA FOTOGRAFIJA: