Home Izdvojeno KNJIGA TJEDNA John Grisham: Kako preskočiti Božić

KNJIGA TJEDNA John Grisham: Kako preskočiti Božić

Glavni likovi su Nora i Luther Krank, američki par u zrelijim godinama čija već odrasla kćer odluči božićne blagdane provesti volontirajući u Južnoj Americi. Zvuči poznato?

PODIJELITE

Većina knjigoljubaca navikla je uz ime Johna Grishama čitati naslove raznim kriminalističkih romana. Neki od najpoznatijih su Oporuka, Posljednji porotnik, Priznanje, Izgubljeni rukopis, Siva gora, Pravednik, Javorov drvored. Roman Kako preskočiti Božić svojevrstan je Grishamov izlet u nepoznate vode u kojima se odlično snašao. Urnebesna komedija s neponovljivim likovima ubrzo je postala hit, a kod nas ju je izdao Algoritam 2001. godine.

Glavni likovi su Nora i Luther Krank, američki par u zrelijim godinama čija već odrasla kćer odluči božićne blagdane provesti volontirajući u Južnoj Americi. Oni tada odluče malo promijeniti svoju dugogodišnju božićnu tradiciju. Umjesto da pripremaju božićnu zabavu za rodbinu i susjede, umjesto kićenja bora, stavljanja snjegovića na krov, kuhanja božićnih jela i odlaska u beskonačnu kupnju božićnih darova, Krankovi odlučuju takav Božić ove godine jednostavno preskočiti. Umjesto toga uplaćuju putovanje na egzotičnu lokaciju gdje će im društvo praviti sunce, more i kokteli. Kako dani odmiču, oni uspijevaju odoljeti božićnim napastima i upitima susjeda.

Čak odlaze na dijetu i posjećuju salone za samotamnjenje kako bi na plaži izgledali što bolje. Kod njihovih susjeda to izaziva sablazan i nevjericu, no Krankove to ne može pokolebati. Oni su ove godine čvrsto odlučili izbjeći Božić odmarajući se pod hladom palme, budući da njihova kćer po prvi puta neće provesti Božić s njima. No, jedan telefonski poziv pomuti sve njihove planove, a dosadašnji trud im naglo pada u vodu.

Prema knjizi je napravljena filmska adaptacija s Timom Allenom i Jamie Lee Curtis u glavnim ulogama i ubrzo je postala jedan od božićnih klasika. Ova vedra, neopterećujuća božićna priča nasmijat će vas do suza i natjerati da razmislite o vlastitim božićnim tradicijama i načinu provođenja Božića. Možemo si postaviti pitanje je li smisao Božića samo shopping groznica koja ga neizbježno prati ili je ipak važnije imati najdraže osobe uz sebe. U svakom slučaju, ako želite pročitati štivo koje će vas opustiti u ove blagdanske dane, Kako preskočiti Božić svakako je dobar izbor.

Čestit Božić i blagoslovljene blagdane žele Vam zaposlenici Gradske knjižnice Velika Gorica!

Pripremila: Marija Cvetnić Hubak