Home Izdvojeno KNJIGA TJEDNA Jelena Pervan – Pjegava Iva

KNJIGA TJEDNA Jelena Pervan – Pjegava Iva

PODIJELITE

Ivu, pjegavu djevojčicu narančaste boje kose, jako muče njezine pjegice. Jednostavno ih ne može smisliti. Ali, bilo da ih pokuša obrisati gumicom, bilo da ih pokuša prodati na tržnici ili pak oprati s lica, one se niti malo ne smanjuju!

Međutim, kako se u životu često kaže pazi što želiš – možda ti se i ostvari tako se i Iva jedno jutro, zahvaljujući čudesnim bićima Hahavcu, Hehevcu i Hohovcu probudila bez pjega, no zajedno s njezinom željom ostvarile su se i želje članova njezine obitelji. Mama je postala viša od žirafe, tata je dobio kovrčavu kuglu kose na glavi, a mačak Prugi je postao lav. Tek tada Iva shvati koliko ustvari voli svoje pjegice, a i „stare“ mamu i tatu. Vidi da je važno ono što nosimo u sebi, a zbog čega nas naši bližnji vole, baš kao što i mi volimo njih upravo onakve kakvi oni jesu.

Međutim, niti sam povratak pjegica, a s time i normalnog života Ivine obitelji, nije tekao baš lako. Trebalo se dobrano pomučiti za da se sve vrati na staro.

Ova poučna slikovnica o djevojčici Ivi namijenjena je svoj djeci koja doživljavaju neke svoje osobine manama umjesto prednostima. Na zanimljiv, humorističan i veseo način pokazuje nam da smo najbolji baš onakvi kakvi jesmo, da nas baš zato drugi vole kao i mi njih!

Priča o djevojčici Ivi je doživjela i kazališnu interpretaciju, kao i glazbeni spot. Slikovnicu je ilustrirao Stjepan Lukić, a izašla je u nakladi izdavačke kuće Evenio.
Jelena Pervan rođena je 1992. godine u Splitu gdje je završila opću gimnaziju. U Zagrebu je diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti. U srednjoj školi radost je pronašla u književnosti za djecu i od tada redovito objavljuje priče i slikovnice za djecu (Hrkalo, serija slikovnica o Prljeku i Mrljeku, Brbljava Iva…). Uz pisanje autorskih tekstova, bavi se i prevođenjem slikovnica i knjiga za djecu. Najveće zadovoljstvo predstavlja joj rad s djecom pa se s njima često druži na književnim susretima ili na radionicama pisanja koje organizira u knjižnicama i školama. Osnivačica je Kuće od priča kojoj je glavna misija smanjiti otpor prema pisanju i čitanju kod školaraca. U Kući od priča djecu podučava kreativnom pisanju, a priču nastoji približiti i djeci s teškoćama u razvoju s kojima provodi program senzoričkog pričanja priča.

Pripremila: Morana Peranić