Home Koronavirus Rekordan broj zaraženih, objavljena i nova pravila u vezi izolacije

Rekordan broj zaraženih, objavljena i nova pravila u vezi izolacije

Negativan rezultat testa nema utjecaja na trajanje karantene/ samoizolacije

PODIJELITE

U posljednja 24 sata zabilježeno je 8.587 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 35.202. Riječ je o rekordnom broju zaraženih osoba u Hrvatskoj, a mnogi stručnjaci uzrok pripisuju u blagdanskim i novogodišnjim druženjima na kojima se zarazio velik broj ljudi. Zbog trenutno aktivnih mjera je i nešto veći broj testiranja, no postotak od 47% zaraženih na broj testiranja je vrlo velik te zabrinjava struku.

Velika je brojka i u našoj županiji pa je tako zabilježeno 267 novih slučajeva koronavirusa, od kojih je 23 u Velikoj Gorici. Kako navode iz Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije je i dalje velik interes za cijepljenje.

Brzo širenje i nova pravila

U našoj državi došlo je do ubrzanog širenja omikron varijante virusa za koju je sada poznato da se puno lakše i brže širi od dosadašnjih sojeva. Također uzrokuje manje teške posljedice i manju potrebu za hospitalizacijom zaraženih. Zbog toga što se ovaj soj virusa brže širi, HZJZ je objavio nova pravila po pitanju izolacije i karantene. Izmijenjene su informacije o postupanju s oboljelima i kontaktima oboljelih s obzirom na ubrzano širenje virusa.

Među pravilima se navodi da se svi bliski kontakti oboljelog, osim izuzetaka, upućuju u zdravstveni nadzor u karanteni/samoizolaciji. Bliske kontakte koji su dio kolektiva u kojem je važno procijeniti proširenost infekcije preporučljivo je testirati RT-PCR testom ili brzim antigenskim testom unutar pet dana od izlaganja.

Negativan rezultat testa nema utjecaja na trajanje karantene/ samoizolacije. Pozitivan rezultat testa zahtijeva obradu bliskih kontakata testirane osobe. Pozitivan brzi antigenski test treba potvrditi RTPCR testom, prvenstveno iz administrativnih razloga. Bliski kontakti podliježu zdravstvenom nadzoru u karanteni/samoizolaciji u trajanju od 10 dana od zadnjeg bliskog kontakta sa zaraženom osobom. Karantena se može skratiti na 7 dana po dobivanju negativnog rezultata testiranja, ovisno o cijepnom statusu i/ili prethodnom preboljenju bolesti COVID-19.

Više o novim pravilima možete pronaći ovdje.