Home Izdvojeno KNJIGA TJEDNA Goce Smilevski: Heloiza ili povratak riječi

KNJIGA TJEDNA Goce Smilevski: Heloiza ili povratak riječi

PODIJELITE

Ovog četvrtka knjižničari Gradske knjižnice Velika Gorica predstavljaju najnoviji roman makedonskog autora – “Heloiza ili povratak riječi”.

Makedonski pisac Goce Smilevski bio je zapažen gost nedavno održanog Festivala svjetske književnosti kada je predstavio svoju najnoviju knjigu (od ukupno četiri do sada objavljena romana) “Heloiza ili povratak riječi“. S obzirom na ranije preokupacije ovog autora koji u svojim romanima propitkuje istinu skrivenu iza svima (naoko) poznatih činjenica, pretpostavljate da se i priča ovog romana temelji na povijesnoj činjenici – ovoga puta to je strastvena i tragična srednjovjekovna ljubavna priča između filozofa Abelarda i učene Heloise.

Spomenuto mračno doba 12. stoljeća vrijeme je prije pojave knjige, tako da su oni koji učenost i znanje šire svojim izlaganjima, predavanjima ili propovijedanjem – dakle, filozofi – među najcjenjenijim ljudima svoga vremena. Mladi i karizmatični Abelard svojim predavanjima privlači na pariško Sveučilište Notre Dame učene ljude iz cijele Europe. No, njega će privući „zabranjeno voće“ – mlada, prelijepa i učena Heloiza – koju na poziv njezina ujaka podučava u njihovoj palači. Heloiza je očarana Abelardom jednako kao i on njome, ali za filozofe onoga doba, jednako kao i za svećenike, nije bilo poželjno da imaju žene. Morali su biti posvećeni isključivo znanju. E, pa kad se dogodi ono što se dogoditi moralo, i Heloisa ostane trudna, razotkrit će se ružna strana Abelardova karaktera – odbacuje Heloizu i ona je, nakon rođenja djeteta, prisiljena otići u samostan. Njihov sin, Astrolab, prepušten je za to vrijeme Abelardovoj sestri, no Heloiza polako shvaća da je Abelardovo obećanje o ženidbi lažno i da joj je mogućnost za zajednički život s djetetom trajno oduzeta…

Ovaj roman promatra dosadašnje povijesne spoznaje o Aberaldu i Heloizi iz sasvim druge perspektive. Objašnjenje ćete naći u bilješci na kraju romana i tada će mnoge stvari postati jasnije. Radi užitka onih koji roman još nisu pročitali, nećemo otkriti o čemu se radi, a kako biste to doznali, raspitajte se kod vaših knjižničara kad se vraćaju pojedini primjerci ovog čitanog romana!

Goce Smilevski rođen je u Skopju 1975. Trenutačno je zaposlen u Institutu za makedonsku književnost u Skopju. Autor je romana „Planet neiskustva“ (2000.), „Razgovor sa Spinozom“ (2002.) i „Sestra Sigmunda Freuda“ (2007., dopunjeno izdanje 2010.). Roman „Razgovor sa Spinozom“, koji je u Makedoniji doživio pet izdanja, objavljen je i u Sjedinjenim Američkim Državama, Poljskoj, Sloveniji, Srbiji te Hrvatskoj. Dobitnik je ovih književnih priznanja: Nagrade Roman godine Jutarnjega lista za roman „Razgovor sa Spinozom“, Nagrade austrijskoga i makedonskoga PEN Centra za dramu „Tri kratka plesna koraka preko granice“, Nagrade Centralnoeuropske inicijative za najboljega europskog pisca do 35 godina i Nagrade za književnost Europske Unije za roman „Sestra Sigmunda Freuda“.

Autorica teksta: Ivana Grubačević