Home Izdvojeno KNJIGA TJEDNA Enid Mary Blyton: Pet prijatelja

KNJIGA TJEDNA Enid Mary Blyton: Pet prijatelja

Generacije djece odrasle su u društvu slavne petorke te je ovaj serijal postao jedan od najprodavanijih serijala knjiga za djecu svih vremena

PODIJELITE

Čitateljski trendovi često se mijenjaju, tako da danas mnogoj djeci nisu zanimljive knjige koje su voljeli njihovi roditelji. Međutim, serijal o pet prijatelja britanske spisateljice Enid Mary Blyton i danas je vrlo popularan među malim čitateljima.

Roditelji vole ove knjige zbog njihovog staromodnog šarma, a djeca uživaju u uzbudljivim pričama, otkrivanju tajni i neodoljivim avanturama.

Prva knjiga iz serijala, Pet prijatelja na otoku s blagom, objavljena je 1942. godine i od tada knjige ne gube na svojoj popularnosti. Radnja prati četvero djece – Juliana, Dicka, Anne i Georgea (Georginu)  te njihovog psa u mnogobrojnim pustolovinama. Radnja se uvijek odvija u vrijeme školskih praznika kada se djeca vraćaju iz internata te praznike provode zajedno u kampiranju, planinarenju, kupanju ili pikadu. I nekako, bez obzira gdje se nađu uvijek se pojavi neki misterij za riješiti. Zahvaljujući svojoj hrabrosti, odlučnosti i odanosti, grupa prijatelja pronalazi sebe u nadmudrivanju lopova, krijumčara, pronalaženju skrivenog blaga, šuljanju mračnim špiljama i tajnim prolazima te otkrivanju zločina.

Enid Mary Blyton popularna je britanska spisateljica koja je postigla veliki uspjeh u žanru dječje i mladenačke književnosti. Trenutačno su njezine knjige prevedene na devedeset jezika, a ukupan broj prodanih primjeraka prelazi brojku od 450 milijuna.

Iako je napisala par sličnih serijala knjiga (npr. Sedam tajanstvenih u kojima sedam prijatelja rješava različite misterije) serijal Pet prijatelja je ostao najpopularniji. Premda je prvotno bilo planirano da napiše samo 6 do 8 knjiga zbog velike prodaje i izuzetnog komercijalnog uspjeha napisala je ukupno 21 roman.

Generacije djece odrasle su u društvu slavne petorke te je ovaj serijal postao jedan od najprodavanijih serijala knjiga za djecu svih vremena, a 2010. godine proglašen je i omiljenom knjigom iz djetinjstva odraslih Britanaca.

Pripremila: Morana Peranić