Home Izdvojeno KNJIGA TJEDNA E. Hawkins i T. Adams: Ukrcajte se u vlak izuma

KNJIGA TJEDNA E. Hawkins i T. Adams: Ukrcajte se u vlak izuma

Knjiga obiluje „prozorčićima“ koji nam otkrivaju svakolike zanimljivosti

PODIJELITE

Ukrcajte se u Vlak izuma predivno je ilustrirana knjiga koja nas vodi na čudesno putovanje kroz povijest izuma. Kako se u samom uvodu navodi : Tijekom putovanja čekaju te mnoga iznenađenja. Spoznat ćeš da Vlak izuma u mnogočemu nikako nije običan vlak. On kao i drugi vlakovi putuje kopnom, kroz tunele i preko mostova, ali samo on može putovati i kroz vrijeme. Može te odvesti kamo god poželiš otići, od uskih uličica renesansne Firence do obala Mississippija u cik zlatnog razdoblja parobroda.

I uistinu, vlak izuma vodi nas u daleku prošlost i opisuje izum kotača, zatim u Da Vincijevom vagonu saznajemo sve o njegovim izumima, a preko opisa nastanka bicikla dolazimo i do Panonskog kanala, zatim parnom lokomotivom, automobilom i parobrodom do San Franciska i prvih tramvaja. Nakon toga se spuštamo u podvodni svijet i upoznajemo prve podmornice da bi se ubrzo balonom na vrući zrak digli skroz do prvih zrakoplova.

Knjiga obiluje „prozorčićima“ koji nam otkrivaju svakolike zanimljivosti (jeste li znali da je Leonardo da Vinci često pisao slova obrnuto, kao u zrcalu, vjerojatno kako bi spriječio druge ljude da mu kradu zamisli?), kao i daju opise pojedinih izuma.

Ono što će posebno privući pažnju mlađih čitatelja je i zagonetka koja se provlači kroz cijelu knjigu – gdje je nestao slavni profesor? Naime, neustrašivi profesor Pendleton tajnovito je nestao samo nekoliko dana prije planiranog polaska vlaka te se kroz cijelu knjigu, pomoću zagonetki, pokušava otkriti gdje je on.

Emily Hawkins napisala je više od 40 dječjih knjiga raznih sadržaja, od mitskih bića i magije do matematike i dinosaura. Ima diplomu iz engleskog jezika, danas živi u selu blizu Winchestera u Engleskoj.

Tom Adams je nagrađivani televizijski producent i autor. Rođen je u Yorkshireu, ali sada živi u Sevenoaksu u Kentu. Počeo je pisati inspiriran pitanjima petogodišnjeg sina o tome kako svijet funkcionira. Do sada je napisao devet knjiga o znanosti i tehnologiji za djecu.

Knjigu je svojim ilustracijama obogatio Tom Clohosy-Cole, slobodni umjetnik koji živi i radi u Londonu. Završio je studij ilustacije na Sveučilištu u Kingstonu, a danas uživa u izazovima koje ilustriranje nosi.

Knjiga je izašla 2018. godine, izdavač je Lusio d.o.o., a prevoditeljica Kate Stijačić.

Raspoloživost knjige provjerite OVDJE.

Pripremila Morana Peranić