Home Izdvojeno KNJIGA TJEDNA Andrej E. Skubic: Popkorn

KNJIGA TJEDNA Andrej E. Skubic: Popkorn

Popkorn je izuzetno zanimljiv suvremeni roman, prikladan za svaki sloj čitateljstva

PODIJELITE

Andrej E. Skubic je poznati i priznati suvremeni slovenski pisac i prevoditelj koji je za svoje romane dobio mnoge nagrade. Rođen je i trenutno živi u slovenskoj prijestolnici, Ljubljani, gdje je većinom i smještena radnja njegovih romana. Za svoj roman Popkorn nagrađen je prestižnom nagradom Cankarjeve založbe za najbolji roman o suvremenom životu.

Što povezuje Veliki prasak, kokice i slovenskog junaka suvremenog doba? Tko je Seksa, a tko Valter Koren? Skubic svoj roman započinje opisom praska kokica iz mikrovalne, a taj prasak kasnije uspoređuje sa brojnim događanjima u životu protagonista romana, Valtera Korena. Dolazak nove susjede Sekse, investicija u agenciju sa Anitom i stvaranje famoznog ”ghostwalka” kroz Sloveniju  čine okosnicu samog romana.

Radnja se nastavlja upoznavanjem protagonista i nove susjede (za koju pretpostavlja da je prostitutka) u supermarketu, zatim se opisuje njegov novi posao  tzv. ”ghostwalk”. U mnogim situacijama u romanu možemo vidjeti da je Valter izuzetno inteligentan i uspješan čovjek, zapravo puno pametniji od ostalih likova. Čitajući roman, autor nam daje jasne slike Slovenije, upoznaje nas sa njezinom poviješću i svim zanimljivostima koje krije dežela. Zbog toga imamo osjećaj kao da čitamo putopis, a ne roman.

”Vozimo se pokraj impresivne, iako ne pretjerano, barokne crkve Svete Marjete. Crkva je stara skoro petsto godina i stoljećima je bila…”

Skubic u opisima Ljubljane, kao grada u kojem se suprotstavljaju idila i luksuz sa bijedom i siromaštvom, daje stvarnu sliku grada u kojem pojedinac pokušava pronaći svoje mjesto i učiniti nešto za sebe. Roman nije  završen, a na čitatelju ostaje da kraj sam zamisli.

Popkorn je izuzetno zanimljiv suvremeni roman, prikladan za svaki sloj čitateljstva. Iako su radnje u početku nepovezane, na kraju nas Skubic poziva da knjigu prelistamo ispočetka.

Raspoloživost knjige provjerite OVDJE.

Pripremila: Nikolina Grubišić-Čabo