Home Najave KK Gorica u subotu dočekuje KK Zabok

KK Gorica u subotu dočekuje KK Zabok

Sportski direktor i tajnik kluba Ljubo Prgomet  prisjetio se kako je tricom u zadnjim sekundama  svojedobno uveo Zabok u Premijer ligu, a danas je Gorica njegov košarkaški dom

PODIJELITE
Foto: KK Gorica

U subotu 30. travnja  očekuje nas utakmica 9. kola HT Premijer Lige za prvaka u kojoj KK Gorica dočekuje KK Zabok. Sportski direktor i tajnik kluba Ljubo Prgomet ovom se prigodom prisjetio kako je tricom u zadnjim sekundama  svojedobno uveo Zabok u Premijer ligu, opisavši svoj put od Makarske do Velike Gorice koju je odabrao kao stalnu košarkašku destinaciju.

S 12 godina mijenjaš nogomet za košarku koja će bitno utjecati  na cijeli tvoj kasniji život. Iz rodne Makarske odlaziš u Split gdje počinje tvoja ozbiljna košarkaška priča koja određuje tvoj životni put koji te će te na kraju  dovesti do Velike Gorice.

Počeci i košarkaška karijera Ljube Prgometa

S košarkom se Ljubo počeo baviti kada je imao 12 i pol godina.  Prvo kod profesora Gorana Pihlera, a zatim kod profesora Gorana Baškovića koji je postao njegov dugogodišnji trener i prijatelj. Već s 14 godina  nastupio je u nekim utakmicama za seniorsku momčad Amfore kao mladi i perspektivni igrač.

Nakon toga me zamijetio KK Split gdje sam proveo tri sezone, jednu kadetsku i dvije  juniorske. Ta generacija je bila jedna od najperspektivnijih u Hrvatskoj što smo i dokazali laganim osvajanjem kadetskog i juniorskog prvenstva Hrvatske u svom godištu. Paralelno s tim smo igrali 2. jedinstvenu ligu koja je tada bila na jako visokom nivou. Put me vratio nazad u Makarsku i nakon jedne sezone u drugoj ligi  karijeru sam nastavio u Zrinjevcu u koji sam se vraćao u više navrata. Nastupao sam za više ekipa iz Zagreba i okolice i za sve me vežu više manje lijepe uspomene. Nastupao sam i za KK Zabok u kojem sam igrao odličnu sezonu. Mojom tricom u zadnjoj sekundi  ključne utakmice ušli smo po prvi puta u HT Premijer ligu gdje KK Zabok nastupa i danas. Ta ekipa je imala neviđenu sinergiju s navijačima i poslije kad god sam igrao u Zaboku nisam nikad  više osjetio takvo navijanje. Baš nedavno smo igrali u Zaboku i sreo sam neke stare prijatelje,  družili smo se kao da nije prošlo 15 godina od tada – priča Ljubo Prgomet.

I onda je Velika Gorica postala njegova baza…

KK Gorica je postala baza Ljube Prgometa na nagovor Josipa Sesara s kojim je prvi put  surađivao u KK Zrinjevcu i koji ga je, kako ističe, praktički vratio košarci. Nakon toga sve ostalo je povijest.

S Goricom sam doživio puno lijepih trenutaka, ponekad i nekih malo težih, ali uvijek sa sretnim završetkom. Od kadetskog i juniorskog prvaka Hrvatske život te vodio do Zagreba kroz neke krivudave puteve. Spletom okolnosti si došao u Zabok koji je zahvaljujući tebi po prvi put ušao u Premijer ligu.

Kako je sjediti na klupi u ulozi sportskog direktora i tajnika kluba?   

Za mene je ovo bio prirodan put jer košarku volim i već u zadnjoj aktivnoj sezoni  uključio sam se u organizaciju kluba. Izborom predsjednika Duška Radovića s kojim sam  „kliknuo” odmah nakon prve kave objesio sam tenisice o klin i preuzeo ulogu tajnika i sportskog direktora. Dušku i meni košarka je ljubav i strast pa je tako krenula moja avantura izvan parketa koja traje i dalje. 

Svoje košarkaško znanje si prenio u upravu kluba gdje si zajedno s predsjednikom Duškom Radovićem i Mladenom Mikijem Starčevićem pokrenuo i razvio više uspješnih projekta. Od Mini košarkaške lige do omladinskog pogona i škole košarke.  Stvari je dodatno otežala  pandemija gdje ste morali pokazati sve vještine snalažljivosti. Koliko je teško bilo sve pokrenuti, koliko su prepoznati Vaši napori od strane zajednice i što mislite da ste mogli bolje napraviti? 

Mini košarkaška liga je zamišljena kao dugogodišnji projekt jer omogućuje djeci da se besplatno bave sportom, druže se, igraju utakmice i nadamo se da će ove godine najbolji otići na turnir u inozemstvo. Za prošlu godinu smo dobili novac iz EU fondova bez kojih bi teško bilo sve organizirati i sprovesti u djelo. Još jednom se zahvaljujemo Ministarstvu turizma i sporta što su prepoznali ovu lokalnu mini ligu kao dobar projekt. Nadamo se i ove godine da će ministarstvo prepoznati naš projekt jer on uključuje više od 100 djece iz 8 osnovnih škola Velike Gorice i okolice kao i djecu s posebnim potrebama koju želimo uključiti kroz sudjelovanje u organizaciji same lige. Za prvu godinu smo jako zadovoljni jer smo uspjeli na završni turnir Mini lige dovesti  preko 300 roditelja i djece u dvoranu. Definitivno na čemu moramo poraditi je još bolja promidžba same lige kroz marketinške akcije i što će  ove godine napokon biti moguć bliži kontakt s djecom koja će sudjelovati u ovom programu. Zadovoljni smo koliko smo ove godine postigli u omladinskom pogonu jer brojimo već  stotinjak djece, a najveći uspjeh je u školi košarke koja broji 40 članova i oni su naša budućnost. U budućnosti planiramo sve selekcije voditi na turnire u Hrvatskoj i inozemstvu jer to iskustvo je neprocjenjivo i pamti se cijeli život. Košarka im mora biti razbibriga, a ne obaveza jer onda je sve jednostavnije. Od treninga do mnogih odricanja. Kao što sam ranije spomenuo kvalitetna trenerska struka je jako bitna za razvoj tih mladih igrača i oni će tu djecu pokušati usmjeriti na pravi put. Svaki orkestar treba dirigenta i do sljedeće godine će opet  Mladen Starčević postati koordinator omladinskog pogona. Sve ovo neće biti moguće bez pomoći roditelja koji su pokazali spremnost da se uključe u rad kluba što mi je iznimno drago. 

Protekle utakmice podsjetile su ih kako se nakon dvije godine vraćamo na “staro normalno”  te kako je opet navijati i sjediti u publici. Utakmica protiv Zadra sa zanimljivim zabavnim sadržajem te projekt “Uskrs s KK Goricom” je imala i više nego sjajan odaziv publike.

Kakvi su planovi za budućnost KK Gorica? Što nam zanimljivo spremate ove i sljedeće sezone?  

Nastavljamo u istom tonu sa zanimljivim akcijama i dalje. Sad nam predstoji utakmica s KK Zabok što će biti zadnja domaća utakmica u regularnom dijelu Lige za prvaka. Nakon toga kreće playoff u kojem se nadamo zadržati što duže. Za iduću godinu planiramo puno zanimljivosti za publiku i najmlađe, ali ne bih još izlazio s planovima jer treba sve dobro pripremiti. 

Nakon velike pobjede protiv Cedevite junior dečki jedva čekaju subotu da odmjere snage sa Zabokom. Što nas očekuje i koje su tvoje prognoze? 

Nadam se još jednoj pobjedi jer ova ekipa posjeduje visoku kvalitetu i ja vjerujem u njih. Međutim, sve to treba pokazati i na parketu. Do pobjede će biti kudikamo lakše doći ako navijači dođu u velikom broju na tribine i podrže naše igrače. Nastavimo svi ovu lijepu priču zajedno i neka traje što duže.