Home Gospodarstvo Izvrsnost u održivosti: Zagrebačkoj županiji dodijeljen brončani Green Destinations certifikat

Izvrsnost u održivosti: Zagrebačkoj županiji dodijeljen brončani Green Destinations certifikat

Zagrebačka županija nije samo destinacija za odmor, već je i primjer kako se briga o okolišu uspješno može uklopiti s turističkom ponudom

PODIJELITE

Zagrebačka županija je nedavno dobila brončani Green Destinations certifikat, potvrdu najvišeg standarda održivosti za destinacije u Republici Hrvatskoj. Ovaj certifikat ističe Zagrebačku županiju kao primjer predanog rada prema održivom turizmu, naglašavajući brigu o okolišu, društvenim i kulturnim vrijednostima.

“Ovo je velika čast za nas. Brončani Green Destinations certifikat kruna je našoj predanosti uspostavljanja održivog turizma. Zagrebačka županija nije samo destinacija za odmor, već je i primjer kako se briga o okolišu uspješno može uklopiti s turističkom ponudom. Naša županija, među većima po površini u Republici Hrvatskoj, bilježi neprekidan rast broja noćenja i posjetitelja. Osim bogate ponude u eno i gastro segmentu, Zagrebačka županija se ponosi svojom povezanošću s lokalnom zajednicom. Njezina blizina Glavnom gradu Zagrebu čini odmor nikad bližim i održivijim. Ovaj certifikat rezultat je zajedničkog rada i suradnje svih sudionika u turizmu Zagrebačke županije. Za postizanje održivosti i transformacije važno je uključiti sve, kako bismo zajedno promišljali, rasli i razvijali se uz neizostavnu brigu o očuvanju okoliša koji nas okružuje. Zahvaljujem se svima koji su sudjelovali u postizanju ovog važnog priznanja. Ovo je naše zajedničko priznanje i poticaj da nastavimo i dalje promišljati i živjeti održiviju budućnost.” istaknula je direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ivana Alilović.

Green Destinations certifikat priznaje izvrsnost u upravljanju održivom destinacijom, ocjenjujući različite aspekte održivog upravljanja, uključujući zaštitu prirode i baštine, upravljanje otpadom te borbu protiv klimatskih promjena. Ovaj certifikat također priznaje napore destinacije za očuvanjem atraktivnosti turizma u budućnosti kroz politike i planove upravljanja koji uzimaju u obzir principe održivog razvoja.

Dr. Katarina Miličević, direktorica tvrtke Tourism Lab, istaknula je važnost ovog certifikata kao alata za evaluaciju i poboljšanje održivog upravljanja turizmom te kao dokaza da je Zagrebačka županija na pravom putu prema održivom turizmu.

Green Destinations certifikat predstavlja značajan korak prema potpuno utemeljenoj i neovisno verificiranoj certifikaciji održivosti, što je ključno za daljnji razvoj turizma u skladu s međunarodnim standardima. “Budući razvoj i dalje ćemo temeljiti na održivosti s dodatnom pažnjom na razvoju ‘zelene ekonomije’, uključivanju privatnog sektora u provedbu mjera održivosti te promicanju priznanja za dobru praksu u zaštiti okoliša među poduzetnicima, jer održivost nije samo jednogodišnji projekt, to je pitanje životnog stila kojeg odabiremo svakim danom.” dodala je Ivana Alilović