Home Gospodarstvo In My Back Yard: Goričani na Krku provjerili uspješan sustav recikliranja

In My Back Yard: Goričani na Krku provjerili uspješan sustav recikliranja

PODIJELITE

U sklopu provedbe projekta ‘U mom dvorištu’ (In My Back Yard), kojeg sredstvima iz europskih fondova zajedno provode Grad Velika Gorica i Grad Velenje, predstavnici upravnih tijela gradova zaduženi za provedbu projekta posjetili su otok Krk. Tu su se iz prve ruke mogli upoznati s dobrim rezultatima koje je na području recikliranja otpada postiglo poduzeće Ponikve eko otok Krk. Tom prilikom gosti su posjetili pogone odlagališta otpada, sortirnicu i kompostanu krčkog komunalnog poduzeća.

Krk-obilazak-IMBY-5.jpg

—–– Na otoku Krku već desetu godinu provodimo projekt ‘Eko otok Krk’ koji za cilj ima podignuti razinu svijesti o recikliranju otpada, a u konačnici je doveo do stvaranja novog cjelovitog sustava gospodarenja komunalnim otpadom – rekao je pomoćnik direktora Ivan Jurešić.

Nakon što su otkupili zemljište oko odlagališta otpada prije petnaest godina, na njemu su izgradili reciklažno dvorište, sortirnicu i kompostanu kako bi smanjili količinu nerazvrstanog otpada koji je do tada završavao na deponiju.

Krk-obilazak-IMBY-8.jpg

—–– Mi smo u ovih deset godina smanjili za 50 posto količinu komunalnog otpada koji završava na deponiju, a infrastruktura kojom raspolažemo omogućuje nam da recikliramo čak 80 posto otpada koji se proizvede na otoku – dodao je Jurešić.

ZAVRŠAVAJU RADOVI NA SREDIŠNJEM RECIKLAŽNOM DVORIŠTU

izgradnja-reciklazno-dvoriste-mraclin-2.jpg

 

 

—–U sklopu projekta IMBY (In My Back Yard) još jedna građevina približava se svome završetku. Riječ je o velikogoričkom središnjem reciklažnom dvorištu koje će se prostirati na oko 4.400 četvornih metara. U Mraclinskoj Dubravi pri završetku su radovi na novim sadržajima centra za reciklažu otpada, kojima će se omogućiti ekološki prihvatljivije i modernije gospodarenje komunalnim otpadom. Projekt uređenja reciklažnog dvorišta težak je 4,5 milijuna kuna, a 85 posto financirano je sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvitak.

izgradnja-reciklazno-dvoriste-mraclin-23.jpg
—–– Radovi na izgradnji reciklažnog dvorišta Mraclinska Dubrava odlično napreduju. Zadovoljan sam viđenim, mislim da će to biti izuzetno kvalitetan objekt koji će u cijelom sustavu gospodarenja otpadom u Velikoj Gorici igrati značajnu ulogu – istaknuo je Marko Ružić, voditelj Ureda za zaštitu okoliša Grada Velike Gorice.

PREDSTAVLJEN NOVI MOBILNI RECIKLAŽNI KONTEJNER

Kova kontejner (1)

—–U Mraclinskoj Dubravi predstavljen je novi mobilni reciklažni kontejner koji će služiti za prikupljanje svih vrsta otpada pa i onog opasnoga poput boja, lakova, raznih kemikalija, sredstava za čišćenje i pranje, baterija, akumulatora i drugog opasnog otpada koji nastaje u svakom domaćinstvu.

– Kontejner je mobilan i to je njegova velika prednost. On će se na terenu kretati zajedno s kontejnerima za prikupljanje glomaznog otpada. Mi već imamo uveden sustav koji se seli svaki tjedan na novu lokaciju na području Grada. Cilj nam je pokriti naselja koja su udaljenija od reciklažnih dvorišta Velika Gorica i Mraclinska Dubrava, te im omogućiti da na jednostavan način zbrinu svoj otpad – objasnio je Ružić.

[print_gllr id=29330 display=short]

[print_gllr id=29343 display=short]