Home Gospodarstvo HZZO Poziva građane koji imaju pravo na plaćanje dopunskog iz proračuna da...

HZZO Poziva građane koji imaju pravo na plaćanje dopunskog iz proračuna da se jave

Povećao se cenzus pa tako i broj građana kojima se zbog slabijeg imovinskog stanja dopunsko zdravstveno osiguranje plaća iz državnog proračuna, provjerite jeste li i vi među njima

PODIJELITE
Foto: HZZO

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje poziva građane da provedu provjeru i da se jave ukoliko nisu ostvarili plaćanje dopunskog zdravstvenog osiguranja iz državnog proračuna, a smatraju da na to imaju pravo. Naime, izmjenom Zakona o dopunskom zdravstvenom osiguranju povećao se opseg građana kojima se zbog slabijeg imovinskog stanja dopunsko zdravstveno osiguranje plaća iz državnog proračuna. Smatra se kako se novim propisom obuhvatilo oko 200 tisuća novih osiguranika, piše portal Mirovina.hr.

Do većeg broja stiže zbog povećanja cenzusa za ostvarivanje dopunskog osiguranja preko državnog proračuna. Od 1. siječnja ove godine pravo na plaćanje premije dopunskog zdravstvenog osiguranja iz državnog proračuna imaju građani kada im ukupni prihod u prethodnoj kalendarskoj godini, iskazan po članu obitelji, mjesečno nije veći od 1.600,12 kuna, te samci s prihodom do 2.047,20 kuna. Povećanje cenzusa tražio je i izborio Sindikat umirovljenika Hrvatske, piše Jutarnji.

Trenutno oko 600.000 građana ima besplatnu policu, od čega oko 300.000 temeljem prihoda, među kojima je manje od 100.000 umirovljenika. 

Kontakti na koje možete provjeriti svoje stanje te sve potrebne dokumente za ostvarivanje prava, pronađite na besplatnom info telefonu 0800 7989 ili mailu dopunsko-osiguranje@hzzo.hr.