Home Gospodarstvo Gorički vrtići, škole, sportski objekti i domovi dobit će sunčane elektrane

Gorički vrtići, škole, sportski objekti i domovi dobit će sunčane elektrane

U projekt vrijedan više od pola milijuna eura uključeno je postavljanje elektrana na 22 objekta u gradu i okolici

PODIJELITE

Danas je Gradu Velikoj Gorici uručen ugovor o sufinanciranju postavljanja sunčanih elektrana na 22 zgrade javne namjene na području Velike Gorice. Ukupna vrijednost projekta je 654.000 eura, a kroz 81% sufinanciranja Grad je povukao 533.000 eura.

Inicijativa za postavljanje sunčanih elektrana na krovovima javnih zgrada u Velikoj Gorici započela je izradom aplikacije ”Velika Gorica Solarni grad” u prosincu 2016. godine u sklopu projekta Solarno mapiranje Velike Gorice. Putem navedene aplikacije prikazani su potencijali korištenja sunčanih elektrana na velikogoričkim krovovima višestambenih zgrada u urbanom centralnom naselju Velike Gorice te javnih zgrada na cijelom administrativnom području Grada. Nakon provedenih analiza, u veljači 2021. godine puštena u rad prva sunčana elektrana za proizvodnju električne energije za vlastite potrebe na krovu OŠ Novo Čiče.

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije kao Upravitelj Programa „Energija i klimatske promjene“ 14. rujna 2021. godine objavilo je Poziv na dostavu projektnih prijedloga „Povećanje kapaciteta za proizvodnju solarne energije“ vrijedan 7.400.000,00 EUR.

Cilj projekta „Velika Gorica Solarni grad – ODBROJAVANJE“ je korištenje sunčeve energije za proizvodnju električne energije u javnim zgradama u Gradu te na taj način promovirati korištenje obnovljivih izvora energije i time započeti tranziciju grada u smjeru ugljične neutralnosti kroz podizanje razine svijesti građana o potrebi ulaganja u obnovljive izvore energije.

Sunčane elektrane za škole, vrtiće, domove..

Sunčane elektrane za proizvodnju električne energije iz energije sunca bit će postavljene na 22 javne zgrade na administrativnom području Grada Velika Gorica – osnovnim školama, dječjim vrtićima, društvenim domovima, sportskim objektima… Kako bi sva područja bila jednako zastupljena neovisno radi li se o objektima u centralnom naselju ili su ona u ruralnim područjima Grada. U sklopu projekta posebna pažnja posvetiti će se promidžbi obnovljivih izvora energije kod mladih građana (vrtićke i školske dobi) s obzirom da će oni na primjeru zgrade u kojoj borave svakodnevno moći povezati teoriju s praksom. Provedbom ovog projekta iskorišteni su potencijali velike većine zgrada u vlasništvu Grada Velika Gorica kod kojih postoji krovna površina povoljne orijentacije te gdje je krovište u zadovoljavajućem građevinskom stanju.

Postavljanjem sunčanih elektrana na zgradama u projektu, Grad odbrojava objekte na putu prema krajnjem cilju solarizacije svih objekata u svom vlasništvu, s obzirom da ostaju samo one zgrade koje su predviđene za provedbu energetske obnove u narednom razdoblju te na kojima je potrebno ojačati krovnu konstrukcija. od tuda i ideja za naziv projekta – COUNTDOWN / ODBROJAVNJE.

Evo o kojim se sve objektima radi: