Home Gospodarstvo Gradsko vijeće: Na Aktualcu o Aglomeraciji, staračkom domu, bivšoj zgradi Velkoma…

Gradsko vijeće: Na Aktualcu o Aglomeraciji, staračkom domu, bivšoj zgradi Velkoma…

PODIJELITE

Danas se u Vijećnici održava 10. sjednica Gradskog vijeća. Nakon što je izglasano da se na treću točku Dnevnog reda stavi točka vezana uz izgradnju nogometnog kampa u Velikoj Gorici, počeo je Aktualni sat.

Obnavlja se Jelačićeva u punom profilu

Za početak je bilo govora o stanju gospodarenja otpadom u Velikoj Gorici, a nakon toga se govorilo o komunalnoj infrastrukturi, konkretno u Gradskoj četvrti Kurilovec. Pitanja vijećnika Damira Slojšeka bila su vezana uz rekonstrukciju Ulice bana Josipa Jelačića koje je gradonačelnik najavio te o prometnoj regulaciji kod Meridiana 16. Konkretno je Slojšeka zanimalo koji će se dio Jelačićeve ulice obnavljati i kada.

Kao odgovor dobiva da će se iduće godine, 2024., obnoviti Jelačićeva ulica u punom profilu. Projektni zadatak je izveden, dogovoreno je kako će se riješiti oborinske vode, a postupak je u tijeku. Očekuje se da će radovi biti u vrijednosti od oko dva milijuna eura. Po pitanju regulacije kod Meridiana 16 navodi da tu mnogo ovisi o višem tijelu, no da će u ovom tjednu pokušati saznati u kojem je stanju navedena prometna lokacija.

Uskoro potpuno transparentni izdaci Grada

Vijećnika Juraja Odrčića zanimalo je kada će biti javno i transparentno biti objavljeno koliki su proračunski izdaci. “Do iduće Sjednice gradskog vijeća će svaka transakcija i svaki euro koji će izlaziti iz gradske blagajne biti vidljiv na našoj stranici Grada.”, odgovara gradonačelnik Krešimir Ačkar.

Vijećnik SDP-a Ivo Jelušić ispitivao je o obećanjima o besplatnom vrtiću te tražio više informacija o privatnim vrtićima. Naveo je kako je došlo do malog spuštanja cijene, a ne besplatnog vrtića kako je očekivao. “Mandat traje četiri godine i do kraja mandata će vrtići biti besplatni. Prvo smo posegnuli za izgradnjom i idemo prema konačnom rješenju da svako dijete ima mjesto u vrtiću. U privatnim vrtićima djeca imaju jednake uvjete kao u gradskom.”, objašnjava gradonačelnik Krešimir Ačkar. Jelušić nije bio zadovoljan odgovorom.

Govora je bilo i o povlačenju sredstava iz EU fondova pri čemu gradonačelnik ističe kako žele oplemeniti Andautoniju, izgraditi vanjske bazene i starački dom te da su projekti za to prijavljeni. Više će informacija o tome biti poznato nakon završetka natječaja.

Zgrada Velkoma postaje centar sudstva?

Vijećnik Ivan Bekavac pozvao je na objašnjenje o prostoru stare zgrade Velkoma u Kurilovečkoj ulici koja je u derutnom stanju, puna životinja i smeća. “Vidljivo je da vlasnik nije učinio ništa po tom pitanju, a zanima me što je gradska uprava temeljem rješenja u proteklih godinu dana učinila, je li podignuta tužba? Što ste učinili kako bi ovaj objekt priveli svrsi na korist građana?” Od gradonačelnika saznaje da su pregovori u zadnjoj fazi da se vlasniku oduzme građevina te da od iduće godine žele tamo graditi trg pravde, odnosno centar sudstva.

Drugo pitanje bilo je o gradskom stambenom gospodarstvu te korištenju sredstava iz police osiguranja. Dodaje da se troškovi plaćaju iz pričuve te ga je zanimalo što će se učiniti da se sredstva u većoj mjeri koriste. Odgovor će dobiti pisanim putem.

Govora je bilo i nogometnom kampu u Velikoj Gorici, temi koja je danas stavljena i na Dnevni red.

ZET i lokalni javni prijevoz

Vijećnika Ozrena Robića zanimalo je o tome kada se očekuje više informacija o novom koncesionaru javnog prijevoza. Gradonačelnik navodi da ZET traži da se lokalne linije preuzmu na grad, no da međužupanijske linije ostaju ZET-ove i sigurne, a da će sve ostati kakvo je sve dok se ne završi natječaj. “Nema nikakvog straha i od toga se neće odustati dok ne dođe do dogovora. Cilj je i obogatiti lokalni prijevoz, imali bi više linija, povezali bi lokacije koje do sada nisu. Međužupanijska linija koja povezuje sa Zagrebom ostaje takva kakva je.”, odgovorio je Ačkar.

Robić je pitao i o rezultatima geotermalnim snimanjima koja se provode na području našeg grada. Nakon toga je vijećnik Zoran Lovrić ponovno povukao pitanje Asfaltne baze u Donjoj Lomnici koje se provlači po sjednicama već od 2021. godine. “Povjerenstvo ste osnovali, održan je sastanak, što se nakon toga napravilo? Asfaltna baza punim pogonom radi. Što se napravilo s time, nakon što ste obećali da se neće dozvoliti da će se graditi tamo?”, navodi. Naveli su mu da će odgovor dobiti pisanim putem, na što Lovrić navodi kako na posljednjih nekoliko pitanja odgovor još uvijek nije dobio te izražava nezadovoljstvo.

Što će grad poduzeti po pitanju prijavljenih nepravilnosti nakon radova na prometnicama nakon izvođenja radova Aglomeracije, pita vijećnik Marijo Zdelar. Dodaje i da će se neki od prigovora jako teško popraviti te ga zanima koji je plan rada: “Jesu li građani zaslužili da njihove nove ceste već sada izgledaju kao šahovnice?” Gradonačelnik odgovara kako neće preuzeti projekt dok neće svi radovi biti završeni i dok s njima neće biti zadovoljni.

Nakon Aktualnog sata uslijedila je press konferencija vijećnika kluba SDP-a i MOST-a koji su izrazili nezadovoljstvo po pitanju radova Aglomeracije i završetka projekta koji se usko veže uz natječaj o Pročistaču.