Home Izdvojeno Velikoj Gorici nagrada u kategoriji pametna uprava

Velikoj Gorici nagrada u kategoriji pametna uprava

„Idemo u korak sa suvremenim digitalnim trendovima. Velika Gorica u svim segmentima ide prema tome da bude pametan i jednostavan grad poželjan za život"

PODIJELITE

Građani Velike Gorice od srpnja online sudjeluju u promjenama prostornih planova Grada. To im je omogućeno inovativnom aplikacijom s kojom je zamorna administrativna procedura tek bliska prošlost.

Komplicirane zakonske procedure, pribavljanje raznih suglasnosti i mišljenja, mnogo papira i dolazaka u urede…Sve to je građanima Velike Gorice postalo jednostavnije zahvaljujući novom inovativnom rješenju koje je u sklopu pete konferencije „Pametni gradovi – gradovi budućnosti 2019.“ u organizaciji Poslovnog dnevnika Gradu donijelo pobjedu u kategoriji „Pametna uprava“.

Uvođenjem inovativnog procesa preko modula Gradskog geografskog informacijskog sustava (GIS) eURB za davanje prijedloga izmjena prostornih planova Grada, građane Velike Gorice se aktivnije uključilo u upravljanje prostornim razvojem Grada, što će izravno utjecati na poboljšanje kvalitete njihovog života. Nova je aplikacija dodatni modul postojećeg GIS-a koji omogućuje potpunu digitalizaciju procesa predlaganja izmjena prostornih planova.

Na Geoportalu unutar stranice Grada već od ranije je bio dostupan digitalni pregled prostornih planova s pregledom čestica i tekstualnih odredbi planova. Međutim Grad je htio ići korak dalje i omogućiti građanima da na istom mjestu, iz udobnosti svog doma, mogu upisati i svoj prijedlog izmjene pojedinog prostornog plana. Stoga su odlučili razviti aplikaciju eURB. Nakon što pošalju svoj prijedlog, na e-mail im stiže potvrda da im je isti zaprimljen, čime je cijeli proces znatno skraćen i olakšan.

 

Inovativno rješenje osmišljeno je u gradskom Upravnom odjelu za urbanizam i zaštitu okoliša, a aplikaciju za primjenu rješenja izradila tvrtka iz Zagreba, Promet i prostor d.o.o., . U ovom slučaju ideja i izrada su išli ruku pod ruku te doveli do jedinstvenog rješenja koje će sa svakim prostornim planom davati građanima veće mogućnosti pregleda i davanja mišljenja, a što će sve u konačnici kulminirati online sudjelovanjem u javnoj raspravi.

Gradonačelnik Dražen Barišić iznimno je zadovoljan poboljšanjima i digitalizacijom. „Idemo u korak sa suvremenim digitalnim trendovima. Velika Gorica u svim segmentima ide prema tome da bude pametan i jednostavan grad poželjan za život. Prvi smo u Hrvatskoj uveli ovaj sustav, i u kratko vrijeme korištenja jako smo zadovoljni odazivom i prijedlozima građana za daljnji razvoj.“, rekao je Barišić.