Home FOTO VIJEST FOTO Ukrajinski veleposlanik i potpredsjednica ukrajinskog parlamenta u Velikoj Gorici

FOTO Ukrajinski veleposlanik i potpredsjednica ukrajinskog parlamenta u Velikoj Gorici

'Ne brinite što ste daleko od svoje domovine. Pomažete Ukrajini što ste došli ovdje, što djeca dobro uče i što ste živi. Vaši očevi, braća i muževi mirno mogu braniti domovinu. Hvala Velikoj Gorici na svemu što su poduzeli za ukrajinski narod'

PODIJELITE

Velika Gorica je ubrzo nakon početka ratnog stanja u Ukrajini širom otvorila svoja vrata i srce ukrajinskim obiteljima osiguravši smještaj, hranu, psihološku pomoć i sve potrebno za djecu koja ovdje pohađaju školu i uče hrvatski jezik. Potporu su pružili i gorički obrtnici i poduzetnici, a neki su u našem gradu pronašli i posao.

S jučerašnjim danom u RH je ušlo preko 18.500 osoba iz Ukrajine, a na području grada Velike Gorice trenutno ih je oko 150. Najbitnije bilo je osigurati smještaj, međutim na raspolaganju su i sve gradske ustanove i institucije, škole i vrtići, gradski bazen, pa i naše sportske udruge ukoliko se žele baviti sportom kojim su se bavili u Ukrajini, zatim Muzej Turopolja i radionice koje se tamo organiziraju. Pokušavamo im pomoći i pri zapošljavanju. U tome smo u dosta slučajeva i uspjeli! Povratne informacije koje dobivamo od njihovih poslodavaca su iznimno pozitivne, puni su riječi hvale – kazao je Neven Karas, zamjenik gradonačelnika.

Ukrajinske obitelji, od kojih su većina visokoobrazovani ljudi te čak 90 posto žene i djece, grad je primio kao svoje te im osigurao sve što je potrebno. Brigu i koordinaciju na sebe je, među ostalima, preuzeo i Rudolf Vujević koji je zbrinuo dvije obitelji i troje djece, na čemu mu je iznimno zahvalan ukrajinski veleposlanik u RH Vasyl Kyrylych.

Hvala Hrvatskoj, Hrvaticama i Hrvatima na obiteljskom prihvatu Ukrajinaca koji su ovdje došli zbog brutalnog rata Ruske federacije. Moram se posebno zahvaliti svome prijatelju Rudolfu, koji je doista pokazao veliko srce Velike Gorice. Na kraju bih želio citirati Ljudevita Gaja: ”Oj, Hrvati braćo mila, čujte našu riječ, razdružit nas neće sila baš nikakva već! Nas je nekad jedna majka draga rodila, hrvatskim nas, Bog joj plati, mlijekom dojila.” – emotivno se obratio Vasyl Kyrylych, ukrajinski veleposlanik u RH.

U ime predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog okupljenim se sunarodnjacima obratila potpredsjednica ukrajinskog parlamenta Olena Kondratiuk, pruživši im riječi utjehe i motivaciju da se trude, uče i rade, istaknuvši kako je stanje u njihovoj domovini i dalje neizvjesno.

Rat bi se u Ukrajini mogao oduljiti, nalazimo se u novim okolnostima i uskoro kreće nova školska godina. U Hrvatskoj djeca idu u škole, neka djeca prate i ukrajinsku nastavu. Ne brinite što ste daleko od svoje domovine. Pomažete Ukrajini što ste došli ovdje, što djeca dobro uče i što ste živi. Vaši očevi, braća i muževi mirno mogu braniti domovinu. Također, zahvaljujem se Velikoj Gorici na svemu što su poduzeli za ukrajinski narod – kazala je potpredsjednica ukrajinskog parlamenta i osobna izlaslanica predsjednika Ukrajine Olena Kondratiuk.

Galerija fotografija