Home FOTO VIJEST FOTO Otvoren Spomen park 153. brigade

FOTO Otvoren Spomen park 153. brigade

PODIJELITE

72 pripadnika velikogoričke 153. brigade izgubila su svoje živote u Dominskome ratu. Preživjeli članovi odali su im počast polaganjem vijenaca na spomen obilježju kod gradskog groblja te na spomen obilježju u vojarni “Satnik Josip Zidar” u Velikoj Buni. Ono kroza što su sve prošli branitelji te brigade može se vidjeti u novootvorenom Spomen parku. Tenk, haubice, minobacači, tek su dio eksponata postavljenih u parku, a kojima su se u Domovinskom ratu služili i pripadnici velikogoričke brigade.

-Na ratnom putu naše brigade koji je trajao gotovo 4 godine, prošlo je 5818 pripadnika, a živote je za slobodu dalo 72. Htjeli smo da njihovo hrabro, herojsko djelovanje i dalje živi, a to je sada moguće jer imamo Spomen parku- rekao nam je Ivan Mišerić, predsjednik Udruge pripadnika 153. brigade Hrvatske Vojske.

muzej vojarna_19

Park se proteže na 26 486 metara kvadratna. Za sada se na njemu nalazi 11 eksponata, a u drugoj fazi planira se izgradnja Spomen doma.

-Sjećanja na poginule branitelje žive kroz riječi i djela, a jedno od djela je i ovaj Spomen park koji će se u svojim fazama narednih godina završavati. – istaknuo je gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić.

muzej vojarna_29

 

Ideja o izgradnji Spomen parka nastala je prije 10 godina, a cilj joj je predstaviti ratni put 153. brigade široj javnosti, posebno učenicima osnovnih i srednjih škola, kako sjećanje na poginule branitelje ne bi pao u zaborav. Prvi su Spomen park obišli učenici Osnovnih Škola Pokupsko i Kravarsko.