Home Kultura FOTO VG FEST privukao brojne posjetitelje

FOTO VG FEST privukao brojne posjetitelje

PODIJELITE
foto: Mario Žilec

Puna dva dana, u subotu i nedjelju, Park dr. Franje Tuđmana bio je središte sportskih, glazbenih i zabavnih aktivnosti koje su za Velikogoričane i sve goste grada organizirali Turistička zajednica Velike Gorice i suorganizatori iz Goričke alternativne scene. Četvrti VG FEST pokazao je da Goričani vole događanja na otvorenome, da sudjeluju u raznim aktivnostima i da u njima istinski uživaju. Tijekom cijelog vikenda, i u prijepodnevnim i u poslijepodnevnim satima, i mladi i stariji sudjelovali su na raznim radionicama, učili nove plesne korake, gledali predstave, pjevali na koncertima.

foto: Mario Žilec

Prvi dan festivala počeo je vrlo aktivno uz vježbanje u workout parku i parkour. Rastezali su se građani uz Thai Chi, radili su poze iz yoge, isprobali paintball te su zaigrali australski nogomet. Na Tuđmancu su ovaj noviji sport u Hrvatskoj predstavili članovi velikogoričkog kluba VG Bombersi. Iako se ovim nogometom bave rekreativno, redovito odlaze na treninge tri puta tjedno pa im se smiješi i naslov državnog prvaka.

foto: Mario Žilec

– To je novi sport. Manje je popularan u Hrvatskoj, ali liga postoji, uz osam klubova se i mi natječemo. Trenutno je polusezona, a Velika Gorica je ostvarila rezultat i idemo u play off i imamo šansu za naslov prvaka Hrvatske. Pozivam sve koji žele igrati australski nogomet da nam se pridruže na treninzima, srijedom u 20 sati na Kobiliću, te na istome mjestu subotom i nedjeljom u 11 sati – rekao je Tomislav Nedić, predsjednik Kluba australskog nogometa, VG Bombersi.

foto: Mario Žilec

Oba dana festivala najmlađi su mogli uživati u kreativnim radionicama od likovnih, oslikavanja lica, modelarstva, robotike do društvenih igara. Udruga ”Veseli planet” bila je zadužena za animiranje mališana, a prema svemu viđenom, zadatak su uspješno obavili.

– Imali smo šašavi poligon koji je pun cijelo vrijeme, klinci su se nauživali. Djeca rade nešto pametno, psihofizički zdravo i pri tome se dobro zabavljaju. Pošto je ovo VG FEST, odlučili smo napraviti jedan čaroban šareni vatromet, malo ljepila, malo boje, malo soli i evo ga, čarolija je tu! – rekla nam je Vanja Lipovac iz Veselog planeta.

U sklopu VG FEST-a, zahvaljujući suorganizatoru Plesnom klubu ”Megablast”, održan je i ”Good vibrations”. U nedjelju prijepodne crtači grafita i plesači organizirali su svoje radionice. Voditelji su bili iznenađeni brojem posjetitelja.

foto: Mario Žilec

– Moram reći da sam iznenađen, bilo je puno mladih breakera. Vodili smo se konceptom breakdancea kao plesa i kako plesnost prenijeti s gornjeg dijela na nogu i na pod. Hrvatska i cijela ova regija Balkana je vrlo zanimljiva, drugačija je. Ovdje su se razvili stilovi koji nisu kopija svjetskih jer su ”svoji”, tako da smo svugdje u svijetu jako zanimljivi – doznali smo od Vladimira Atomica Smuda.

foto: Zlatko Srbelj

– Svake godine u lipnju, u sklopu VG FEST-a, napravimo taj urbani event, zovemo ga obiteljski hip-hop dan, jer tu se obitelji okupljaju, na svježem smo zraku. Upoznajemo djecu i roditelje s hip-hop kulturom, sa svim elementima DJ-ingom, MC-ingom, grafitima, breakdanceom i hip-hop plesom i ovo godine prvi put imamo beat box – rekao nam je Gordan Križaj, predsjednik Plesnog kluba Megablast.

foto: Mario Žilec

Suorganizator VG FEST-a Udruga Gorička alternativna scena, zaslužna je za Festival kreativnog nereda koji je objedinio različite radionice.

foto: Mario Žilec

– Uvijek je velika posjećenost našeg festivala, ovo je četvrti put da organiziramo s Turističkom zajednicom. Prije smo sami organizirali Kreativni nered, to smo nastavili nakon što se Udruga ”Mozaik” ugasila i prestala s radom. Bilo je u ova dva dana jako puno radionica, od jutra smo počeli s pilatesom i parkourom, bilo je oslikavanje lica, crtanje kanom, likovne radionice i ples na svili – ispričala je Vedrana Klarić, predsjednica Udruge Gorička alternativna scena koja je istaknula kako bi bina na Tuđmancu dobro došla tijekom cijele godine jer bi tada na svakodnevnoj bazi mogli nastupati demo bandovi.

foto: Zlatko Srbelj

Dobra glazba nije zaobišla ni ovogodišnji festival. U subotu je nastupala grupa Pavel, a u nedjelju Edo Maajka.

foto: Mario Žilec
foto: Zlatko Srbelj
foto: Mario Žilec

Zaljubljenici u pivo kušali su u Craft beer corneru pića iz četiri domaće nezavisne pivovare, a ljubitelji štiva imali su priliku kupiti knjige za svega pet kuna u organizaciji Gradske knjižnice Velika gorica ”Sve za pet”. Na VG FEST posjetitelji su došli i iz drugih gradova.

foto: Mario Žilec

– Po svim reakcijama koje smo dobili do naših sugrađana, mislimo da je odaziv dobar i da smo zabilježili posjete i iz okolice. Zagreb je reagirao na ovaj program tako da smo sinoć sreli dosta poznatih naših Zagrepčana – otkrila nam je Milada Mesarić, direktorica Turističke zajednice Velika Gorica.

foto: Mario Žilec

Sjajni organizatori i sudionici sa svojim raznolikim urbanim programima pokazali su ovog vikenda da građanima znaju ponuditi dobar i zanimljiv sadržaj. Ne sumnjamo stoga da će peto izdanje VG FEST biti još bolje i kreativnije.

foto: Mario Žilec, Zlatko Srbelj