Home Kultura FOTO Velika proslava 20 godina Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Grada Velike Gorice

FOTO Velika proslava 20 godina Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Grada Velike Gorice

PODIJELITE

U Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu u nedjelju je velikim koncertom proslavljena 20. godišnjica osnutka Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Grada Velike Gorice. Nastupale su sve članice Zajednice koji su svojim izvedbama predstavile bogatstvo turopoljske tradicije, pjesme i plesa.

Iako je ZKUU proslavila tek 20 godina, mnogi KUD-ovi u njoj su puno stariji. KUD ”Nova zora” iz Donje Lomnice nagodinu slavi 100. godišnjicu djelovanja. Punih 40 godina, u KUD-u je i sadašnja tajnica, Zlata Krznarić.– Mi se pripremamo za stotu obljetnicu, naravno da ju želimo obilježiti u što boljem svjetlu. Pripremamo događaje, nastupe, svečanu sjednicu, kratki film, monografiju i nadam se da ćemo to sve uspjeti. Što se tiče ove 20. obljetnice, stvarno je prekrasno. Sjećam se kada smo u HNK slavili 10. obljetnicu. Isto je bilo prekrasno kada smo nastupili svi KUD-ovi, i mali i veliki i mi stariji i kada prikažemo točke koje se od nas traže. Svatko od nas izvodi na svoj način. Mi smo pretežno izvorna grupa i prikazali smo večeras Lomničku svadbu – rekla je Zlata Krznarić.

Buševčani su također došli u Zagreb predstaviti svoje grupe. – Nastupili smo s dvije grupe, plesna C grupa izvela je Male mladičke, vjerujem da je razveselila publiku sa svojim doskočicama i zanimljivom koreografijom. Plesna A ekipa izvela je pjesme i plesove Posavine – rekao je predsjednik OSS-a Buševec, Nenad Rožić te istaknuo kako je ZKUU Grada Velike Gorice među najboljim zajednicama u Hrvatskoj.– 20 godina zajednice, možemo reći sigurno jedne od boljih i jačih u cijeloj Hrvatskoj jer nas ima jako puno, to se može vidjeti iz večerašnjeg koncerta, gdje ja vjerujem je samo djelić onoga što radimo u svojim KUD-ovima. Svatko od ovih društava ima još nekoliko sekcija koje nisu mogle večeras biti ovdje jer bi nas bilo stvarno previše i predugo bi trajalo, ali vjerujem da smo djelić onoga lijepoga i najljepšega prikazali večeras u Lisinskom.

Jurjevske običaje i pjesme Vukomeričkih gorica izveli su članovi FA ”Šiljakovine”. Predsjednik tog Folklornog ansambla i ujedno dopredsjednik ZKUU Grada Velike Gorice, Dražen Lučan, naglasio je da KUD-ovi, osim folklorne naobrazbe imaju i odgojnu ulogu, pogotovo među najmlađim članovima. – Djecu se odgaja kroz folklor, ona su socijalizirana. Tu je timski rad, roditelji su prepoznali taj dio.

Lučan je objasnio zašto je upravo u Lisinskom proslavljena 20. obljetnica osnutka Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Grada Velike Gorice.– Poznato je da je Grad Velika Gorica grad folklora. Najviše smo željeli da tih 20 godina Zajednice proslavimo u Lisinskom. To je jedna od najorganiziranijih zajednica u Hrvatskoj, najkvalitetnija koja ima bezbroj dobrih članova i naše članice rade folklor na pravi način. Imamo dobre uspjehe na državnim i županijskim razinama tako da moramo biti jako zadovoljni. Stoga smatram da bi bilo nedopustivo da se to obilježi negdje drugdje. U ovako prekrasnoj dvorani naša kvaliteta može doći do izražaja zbog ozvučenja i svega ostalog.

Gradonačelnik Velike Gorice, Dražen Barišić nije propustio veliko slavlje. Rekao je kako dugogodišnje djelovanje Zajednice, ali njezinih starijih članica, pokazuje koliko imamo materijalnog, ali i nematerijalnog kulturnog bogatstva.– To nas obvezuje da svo ono naslijeđe što smo primili od svojih predaka sačuvamo i proširimo jer Velika Gorica se širi i promijenila se. Došli su drugi narodi i običaji. To trebamo pokazati svijetu, jer KUD-ovi mnogo i putuju, ali i u Hrvatskoj.

U Lisinskom su još nastupili, Gradski zbor ”Franjo pl. Lučić”, HPD ”Kučani”, KUD ”Čiče”, KUD ”Dučec”, KUD ”Gradići”, KUD ”Mičevec”, KUD ”Pleso”, KUD ”Stari grad”, KUD ”Šćitarjevo”, KUD ”Velika Mlaka”, Udruga turopoljskih mažoretkinja, Udruga velikogoričkih mažoretkinja, Ansambl ”Zlatne godine” i VIS ”Jane”.