Home Velikogoričani na djelu FOTO Velika Gorica je županijski centar hvalevrijednog projekta ”Hrvatska stvara”

FOTO Velika Gorica je županijski centar hvalevrijednog projekta ”Hrvatska stvara”

Nositelji projekta žele Hrvatsku koja se ne boji izazova i inovacija stoga pozivaju sve učenike, osnovnoškolce i srednjoškolce, kao i ostale zainteresirane, da se uključe u projekt ''Hrvatska stvara''.

PODIJELITE

Početkom ove godine na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu predstavljen je projekt ”Hrvatska stvara”. Cilj je u cijeloj Hrvatskoj osigurati mladima prostor u kojemu se mogu sastajati, učiti i postati stvaratelji novih tehnologija. Danas je projekt predstavljen u Centru tehničke kulture grada Velike Gorice u kojem djeluje Informatički klub “VEL_IK”. Upravo taj klub bit će središte projekta za cijelu Zagrebačku županiju.

To je projekt koji je zamišljen kao volonterska mreža programera, stvaramo Code Club, klubove koji će biti u Zagrebačkoj i ostalim županijama kao centri u koje će djeca moći doći i programirati i družiti se. Osim programiranja i stvaralaštva tu je tehnička kultura i poduzetništvo. Cijeli jedan spektar koji će im pomoći u razvijanju i karijeri. Nadamo se da će oni tu redovito dolaziti kao što i sada dolaze – rekao je Jurica Levak, predsjednik Informatičkog kluba VEL_IK.U Centru tehničke kulture grada Velike Gorice, osim Informatičkog kluba VEL_IK, djeluje i Udruga za tehničku kulturu Turopoljski Tehničari Tur Teh. Zajedno okupljaju oko 50 učenika, a na području cijelog grada, u školama i raznim udrugama aktivno je desetak mentora. Djeci su radionice robotike više nego zanimljive jer rezultate svoga rada mogu brzo vidjeti.

– Vjerujem da će im biti zanimljivo sve što mogu isprobati odmah. Traže rješenje od iste sekunde i oni mogu nešto kliknuti, pomakne se robot, uređaj, senzor i vjerujem da će im biti svima interesantno – rekao je Levak.Mateo Mikulčić član je kluba već tri godine i sada je u starijoj grupi. Dobro zna kao programirati robote. – M-bot ima razne funkcije, možemo staviti da blinka crveno i zeleno, ili plavo i zeleno te koliko brzo da to radi i koliko da čeka. Napravili smo program i on mora doći do jedne kutije, kada dođe do nje mora stati i okrenuti se za 90 stupnjeva lijevo i poslati poruku drugom robotu. Taj drugi robot mora se okrenuti za 180 stupnjeva natrag i pratiti liniju dok ne dođe do druge kutije i onda stane.

Fran Stipić je novi član. Tu je dva tjedna, a došao je na preporuku ravnateljice škole koju pohađa. – Profesorica Snježana Ruklić, ravnateljica Osnovne škole Eugena Kumičića poslala me ovdje i rekla da dođem na ove satove, da će mi pomoći da naučim s robotima, da sam nadaren za to – rekao nam je Fran koji priznaje da ne ide uvijek sve glatko. – Sviđa mi se jako, radimo puno s robotima, programiramo ih, radimo fora nove programe. No zahtjevno je, nije najlakše. Trebamo pronaći pogrešku kada robot ne napravi sve što želimo. Nositelji projekta žele Hrvatsku koja se ne boji izazova i inovacija stoga pozivaju sve učenike, osnovnoškolce i srednjoškolce, kao i ostale zainteresirane, da se uključe u projekt ”Hrvatska stvara”.

Projekt provoditi tvrtka STEMI i Udruga Programerko kao predstavnik Code Cluba Hrvatska (Code Club je svjetska volonterska mreža besplatnih klubova programiranja za djecu) uz podršku partnera Veleposlanstva Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske, Hrvatske zajednice tehničke kulture te Netokracije. Pokrovitelji su Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a omogućili su ga Zagrebačka banka i Školska knjiga te drugi sponzori.